Oppsummering av 2023 – et kunstnerisk år av de sjeldne

For et herlig år! Snart kan jeg runde av året jeg fylte femti. For min del ble det et av de mest arbeidsomme og begivenhetsrike noensinne. Det er alltid morsomt å oppsummere litt.

Gjennom vinteren malte jeg dag og natt. Det var stas at Soli Brug tok initiativ til å markere mitt 50-årsjubileum med en stor utstilling av snurrealismen. Og atpåtil sammen med de to gamle tegne- og ordkunstnerne Fredrik Stabel og Kjell Aukrust under tittelen «Streken lever», akkurat slik jeg ønsket. Det var en ære å få stille ut på Soli Brug for tredje gang og få fylle to hele hus gjennom mars og april.

Og da våren slo til åpnet Galleri KLAVESTAD igjen dørene. I 2023 har vi feiret 5 år og hatt fire utstillinger som alle har vært en stor suksess: «Hjemkomst» med Axel Thorenfeldt, «Botanisk hage» med Lars Ole Klavestad og Johanne Klavestad Aaby, «Det store i det små» med Christina Friberg Hagen og sist men ikke minst «Omveier, blindveier og snarveier» med Tor Lindrupsen. Det har til tider vært folkevandring til galleriet i Gamlebyen, og det at mange besøkende investerer i kunst de liker eller synes er interessant setter vi stor pris på. Når vi nå går inn i 2024 har vi lagt hele 22 flotte utstillinger bak oss. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har kjedet meg på de dagene det har vært utstilling her. Vi skal jobbe hardt for å holde nivået oppe.

Kronen på verket dette året var fullføringen av «Gårder og slekter i Borge og Torsnes» nå i desember. 10.000 sider fordelt på 19 bind har krevd en arbeidsinnsats av de sjeldne. Og veldig flott å få samarbeide med to så dyktige historieforskere og forfatterkolleger som Karl Ottar Fjeld og Svein Åstrøm gjennom så mange år. For egen del har jeg drevet med dette siden jeg var 15 år gammel, og det har også vært stas å få illustrere bøkene med egen penn.

Når vi er inne på historien er det også vel verdt å nevne på at jeg sammen med mine to medsammensvorne, Tormod Fjeld og Magnus Tangen, også i år har funnet et stort antall nye helleristningsfelt – det siste i midten av desember, da det var en luke med noen varmegrader.

Det var veldig morsomt at selveste The New York Times startet året, 4. januar, med en helside under headingen «When Darkness Falls, Three Friends Find Ancient Art». At en av verdens største aviser tok turen til Fredrikstad var en fjær i hatten. At jeg i høst også ble kontaktet av den kjente britiske kunstneren Julian Opie, som også ville være med ut å se på helleristninger er jo et bevis på hvilken kunstskatt vi har i dette landskapet.

For egen del har jeg også vært heldig å få jobbe med mange store og små landskapsarkitektur-prosjekter gjennom 2023. De fleste handler om tilgjengeliggjøring, formidling og forvaltning av natur- og kulturmiljøer.

Av disse kan nevnes:
– Kulturminneplan for Fredrikstad kommune
– Kulturmiljøplan for Rakkestad kommune
– Besøksstrategi for Ytre Hvaler nasjonalpark
– Innfallsporter til Ytre Hvaler nasjonalpark
– Istandsetting av historisk gårdstun på Nordre Alvim
– Dokumentasjon av Gamlebyens antikvariske verdier
– Kunstnerisk utforming av ‘Navnet minnelund’ på Østre Fredrikstad gravlund

En annen interessant oppgave har vært kunstnerisk utforming av Pilegrimsdiplomet, som alle pilegrimer som vandrer Tunsbergleden, Borgleden eller Gulbrandsdalsleden fra Nidaros til Oslo skal motta.

Jeg må si jeg er privilegert som får jobbe med kunst i alle mulige former – enten det er bilder, bøker eller landskapsarkitektur. Og navet i det hele har for min del blitt galleriet. Det er både et fristed og et arbeidssted. Og så er det veldig givende å få jobbe med andre dyktige kunstnere fram mot nye utstillinger og med flinke fagfolk i mange av de andre prosjektene.

Men det er først med et publikum kunsten får leve videre. Tusen takk til alle dere som kommer på utstillinger og foredrag, følger med på nett, kjøper bilder og bøker eller kommer med en hyggelig kommentar. Jeg setter pris på hver eneste en av dere.

Med ønske om en riktig god jul, så sees vi 2024. Det er allerede mye spennende på planen. Måtte det nye året også bli et fredens år!

Kunstnerisk hilsen fra

LOK