Lars Ole Klavestad

Lars Ole Klavestad er født i 1973 og vokst opp i Borge. Han bor og arbeider i dag i Fredrikstad. Klavestad har 5-årig utdannelse som landskapsarkitekt ved Institutt for landskapsplanlegging ved NLH. Som billedkunstner har han utviklet et helt spesielt formspråk og et fornøyelig og underfundig univers av figurer med menneskelige og dyreaktige trekk. Bildene har slått svært godt an og stilen har med årene fått betegnelsen «snurrealisme» på grunn av sine lett gjenkjennelige figurer og teknikk. Fargebruk og fantasi gir figurene egenart. Morsomme og uttrykksfulle titler er en viktig del av selve kunstverkene, og de særegne bildene har vært svært populære de stedene de har blitt stilt ut. Teknikken er hovedsakelig akvarell, men med en presisjon som gjør at bildene ofte minner om trykk. Likevel er hvert enkelt bilde unikt. En viktig målsetning med bildene hans er at folk skal bli i godt humør av å se på dem og fundere over deres uttrykk. Han har hatt en rekke utstillinger med meget god respons. Han har forøvrig også illustrert mange bøker og publikasjoner med sine strektegninger og akvareller av bygningsmiljøer og kulturlandskap.

Lars Ole Klavestad er en allsidig person og den kreative hjernehalvdelen er så godt som alltid i funksjon. Fra 2007 til våren 2019 var han ansatt som landskapsarkitekt/rådgiver hos Fylkeskonservatoren i Østfold i 50% stilling, der han arbeidet med kulturminnevern. Nå er han kunstner, forfatter og landskapsarkitekt på full tid og driver Galleri KLAVESTAD og KLAVESTAD kunst kart landskap.

Han var tidlig ute med sitt kreative virke og vant blant annet barneklassen i Humorbiennalen som 13-åring. Hver lørdag i perioden 2008-2015 hadde han en egen kunstnerisk epistel i Fredriksstad Blad under vignetten «Biologisk Mangfold» – hvor det på snurrealistisk vis gjennom bilde og tekst ble fabulert rundt forunderlige dyr. Arbeidet med språkets biologiske mangfold har også resultert i de tre bøkene «Alle fugler små de er» (2009), «Ta det for god fisk» (2010) og «Dyrene på ordkloden» (2011). Klavestad har også tegnet rundt 125 orienterings- og turkart, samt vært forfatter av en rekke bøker og artikler både innen faglitteratur og innen den humoristiske sjangeren.

I samarbeid med Karl Ottar Fjeld og Svein Åstrøm har han vært med på å utgi 18 bind av bokverket «Gårder og slekter i Borge og Torsnes» på deres eget Gyldenstierne forlag. Det siste og 19. bindet kommer ut i november 2023. Høsten 2014 ble også hans bok «Arkitekturen i Fredrikstad» gitt ut. Den ble blant annet beæret med Østfold Historielags bokpris og Litteraturprisen fra Fredrik Halvorsens legat. Høsten 2016 kom oppfølgeren «Fra Fredagshølet til Isegran» – boken om de 500 mest kuriøse stedsnavnene i Fredrikstad, Hvaler og Råde. Boken ble på kort tid tidenes mest solgte bok hos lokale bokhandlere. Neste tilskudd på bokfronten var den vakre kunstboken «Snurrealisme», som ble utgitt i forbindelse med åpningen av Galleri KLAVESTAD høsten 2018. Den gir et innblikk i kunstnerens idéer og inspirasjonskilder for «snurrealismen», i tillegg til at du får se en mengde tidligere upubliserte bilder fra hele kunstnerskapet på trykk. Høsten 2019 kom en ny stor praktbok, «Kirken i landskapet», utgitt i forbindelse med Borg bispedømmes 50-årsjubileum. I 2021 kom boka «Øyeblikk gjennom generasjoner», der Lars Ole Klavestad har skrevet bakomhistoriene til 50 ikoniske fotografier fra Fredrikstad, tatt av pressefotografene Kjell Bertheau Johannessen, Jan Tore Glenjen, Erik Wiggo Larsen og Geir A. Carlsson.

Klavestad har et brennende engasjement for å bevare og dokumentere helhetene i det historiske kulturlandskapet, og for det å kunne utvikle fremtiden på bakgrunn av de ulike steders særegne historie. Han har mange store prosjekter der han jobber med kulturminnevern, naturvern og friluftsliv i ulike former både for private og det offentlige, blant annet stedsanalyser, kulturminneplaner, turstier og ulike former for tilrettelegging og formidling. Han holder også et stort antall foredrag, samt arkitektur- og kulturminnevandringer. I 2020 ble Klavestad tildelt Wilse-medaljen for innsatsen for kulturminnevernet i Østfold.