Galleri KLAVESTAD | Christian Bloom er festivalutstiller når Månefestivalen fyller 20 år
22764
post-template-default,single,single-post,postid-22764,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.4,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Christian Bloom er festivalutstiller når Månefestivalen fyller 20 år

Da Månefestivalen skulle finne festivalkunstner til sitt 20. års-jubileum falt førstevalget Christian Bloom. Fra å være en av landets fremste grafittikunstnere har han nå to ganger på rad vunnet konkurransen årets avistegning og høstet stor anerkjennelse for sine satiriske tegninger i rikspressen.

Da Månefestivalen så dagens lys blant de slitne industrihallene på Fredrikstad mekaniske Verksted på starten av 2000-tallet var Christian Bloom, alias Coderock, blant dem som dekorerte omgivelsene med sine gjenkjennelige figurer. I samarbeid med Galleri KLAVESTAD i Gamlebyen har Månefestivalen æren av å arrangere Blooms første separatutstilling på papir i hjembyen.

Du husker kanskje Christian Blooms tegning av Donald Trump som en baby med bleie i ferd med å rive ned globus fra et bord. Den prydet som mange av Blooms tegninger en dobbeltside i VG helg i desember 2016, like etter det var klart hvem som skulle bli ny president i USA. Etter kort tid gikk den viralt på sosiale medier verden rundt, og ble året etter kåret til «Årets avistegning» i Norge.

Den samme anerkjennelsen fikk tegneren i 2020 med sin «World War C», som viser koronaviruset som en jordklode, hvor virusets såkalte spikeproteiner er erstattet med atombomber. Skremmende aktuelt når vi ser hvordan verdensbildet har utviklet seg. Nylig ble en rekke av Christian Blooms beste tegninger samlet i en stor praktbok, som også blir å finne som en del av utstillingen. Tidligere i sommer ble boka hedret med den gjeve Visuelt-prisen.

Bloom ble født i England, men flyttet til Fredrikstad da han var 2½ år. Han vokste opp i Hesteskoen på Begby. Han forteller selv at han følte seg som en outsider. Da han gikk på ungdomsskolen dannet han sammen med noen få likesinnede et grafittimiljø som tok fatt på å dekorere byens underganger og grå murer. Hans alias, Coderock, ble anerkjent i det norske miljøet, og kunne være mye tøffere enn kunstneren selv.

Etter å ha jobbet med veggkunst i flere av de store norske byene trådte Bloom over til andre formater. Etter å ha tegnet for VG helg i en årrekke, tegner han i dag for Vårt Land og E24, og er en av landets få dedikerte avistegnere. Han behersker formatene til det fulle og tar politikerne og finanseliten på kornet. Selv fremhever han at de gode idéene er det essensielle i tegningene hans.

Christian Bloom er også en storveis tekstforfatter. På videregående skole ble han kjent med rockegitaristen Trond Andreassen. Siden har han hatt gleden av å skrive de fleste av tekstene til både Ricochets, Navigators og Trond Andreassens to norskspråklige album.

Festivalutstillingen åpner helgen før Månefestivalen, med vernissasje i Galleri KLAVESTAD fredag 22. juli. Det er en glede å få vise Christian Blooms tegnekunst med en egen salgsutstilling i Fredrikstad når festivalen feirer 20 år og trekker linjene tilbake til starten.