Galleri KLAVESTAD | Johanne (8) med kunstnerdebut
22344
post-template-default,single,single-post,postid-22344,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.4,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Johanne (8) med kunstnerdebut

Under førjulsutstillingen i Galleri KLAVESTAD fikk Johanne Klavestad Aaby endelig vist fram sin «prikkalisme» til et større publikum. Og det med stor suksess. Bildene ble solgt så snart utstillingen hadde åpnet, og den lille kunstnerspiren var strålende fornøyd.

Dette skrev Fredriksstad Blad i sin reportasje fra åpningen:

– Hun minner om Mark Rothko
I det innerste rommet av galleriet, finner vi seks små akvareller som skiller seg ut fra resten. Med friske farger, interessante linjer og gode perspektiver, setter samtlige av gjestene kaffen i halsen når de får høre hvem som står bak verkene.

«Er disse laget av et barn, det kan da ikke være mulig», sier en godt voksen dame som bøyer seg inn mot bildene for å ta en nøyere titt. «Det er visst laget av datteren til Lars Ole Klavestad», svarer venninnen. «For en teknikk hun har. Det er synd de allerede er solgt, ellers hadde jeg kjøpt med meg ett», svarer dame som er over seg av begeistring.

Men det er ikke bare de besøkende som lar seg imponere av Johanne sin strek. Isak Sawe, ansatt ved galleriet, forteller at han nesten ikke kunne tro at et barn hadde lagd disse bildene.

– Jeg fikk litt sjokk da vi skulle til å henge de opp. De hadde et så modent, men samtidig sprelskt uttrykk som virkelig fanget meg. Hun minner så mye om den amerikansk-jødiske kunstneren Mark Rothko at det nesten er litt skummelt, konstaterer Sawe i det han viser til de røde lappene på samtlige av bildene.

– Det er helt tydelig at hun har arvet noen kreative evner fra sin far, avslutter han.

Og de har helt rett – teknikkene ligner noe man gjerne finner hos kunstnere som har holdt på mye lenger enn Johanne (8 år) i det hele tatt har levd.

Selv om hun er datter av sin far, er det på ingen måte han som står bak verkene. Den unge jenta har et imponerende modent uttrykk for alderen, noe som blir svært tydelig når man snakker med henne om de forskjellige bildene hun har valgt å ta med til utstillingen.

Hvordan gikk det til at du ble en del av denne utstillingen i Galleri KLAVESTAD?
– Jeg har spurt pappa flere ganger om jeg kunne få lov til å stille ut tegninger, men han har vært veldig bestemt på at det kun er ordentlig kunst som får lov til å henge i et galleri. Jeg bestemte meg derfor for å utforme en liten serie med akvareller som jeg synes best viser mitt uttrykk, forklarer Johanne.

Hvordan går du frem når du arbeider?
– Jeg er svært glad i symmetri, og da gjerne i sammenheng med systematisk kaos. Blandingen mellom linjer og prikker er noe jeg liker godt og kommer til å fortsette med. Frem mot denne utstillingen har jeg for det meste arbeidet i fred og ro på kvelder og i helgene.

Har disse prikkene et navn?
– Siden pappa driver med snurrealisme, har jeg begynt å si at jeg driver med prikkalisme, forteller den talentfulle åtteåringen entusiastisk.

Til daglig går Johanne i 3. klasse på Gudeberg skole og på SFO etter skoletid.

– Det er veldig morsomt at prikkalismen har begynt å spre seg videre, for det er veldig mye man kan gjøre med prikker. Flere av de ansatte ved SFO har blant annet prøvd seg på prikkalisme etter at jeg introduserte dem for kunstformen min, smiler hun fornøyd.