Fredrikstad museum og Gamlebyakademiet inviterer til historisk søndag i Gamlebyen.
Teglhuset klokken 17.00.
Roald Amundsens familie og de staselige skippergårdene på Vesten i Borge.
Forfatterne Karl Ottar Fjeld, Lars Ole Klavestad og Svein Åstrøm utgir i november bind 16 av bokverket «Gårder og slekter i Borge og Torsnes», som har Roald Amundsens slekt og miljøet på Vesten som et av hovedemnene. De viser også mange fine bilder som er en del av boka.
Prisutdeling:
Det nyetablerte Gamlebyakademiet skal arbeide for å formidle og bevare Fredrikstads historie gjennom seminarer, foredrag og debatter. Foreningen har opprettet en lokalhistorisk pris for å stimulere forfattere av lokalhistorisk litteratur.
Tidenes fremste polfarer – Jan Ove Ekeberg kåserer om Roald Amundsen.
Den 14. desember 1911 står Roald Amundsen på Sydpolen. Det er gått nøyaktig 40 år siden Henry Morton Stanley møtte Dr. David Livingstone ved bredden av Tanganyikasjøen. Den siste, bokstavlig talt, hvite flekken på verdenskartet er oppdaget. Da er Amundsen allerede verdensberømt. Det ble han etter at han med Gjøa, og et lite mannskap, fant den nordlige sjøveien rundt det amerikanske kontinentet, Nordvestpassasjen. Senere skal Amundsen bli den første til å seile rundt hele Nordpolhavet med polarskuta «Maud» og den første til å se Nordpolen. Det er derfor ingen tvil: Roald Amundsen er tidenes største polfarer.I forbindelse med dette arrangementet presenterer lanseringen av årets utgave av Fredrikstad Museums populære lokalhistoriske bok «MindreAlv». Det foregår på Fredrikstad museum klokken 14.00.
Boka – som er den 18. i rekken – har fått navn etter Alv Erlingsson, Jarl av Borgarsyssel og folkevisens berømmelig «MindreAlv». Utallige arbeidstimer er lagt ned av årbokskomiteen, og mange artikkelforfattere har gitt sitt bidrag, og resultatet er en meget innholdsrik og interessant bok! Du som leser blir tatt med på en historisk reise gjennom ulike temaer og tidsperioder – og dette er årets julegavetips for den historieinteresserte!

Boklanseringen starter kl. 14.00, med gratis inngang og eget program som settes sammen av årbokskomiteen – velkommen innom for å høre mer om boka, ta en kopp kaffe, og å kjøpe den rykende ferske boka i vår museumsbutikk. Boka koster 345 kr og selges i museumsbutikken, samt hos byens bokhandlere.

Billetter til arrangementet i Teglhuset kl 17.00 kr 100,- kjøpes på Fredrikstad kino, på nett og i døren. Se arrangementets facebookside her.