For dette legendariske forsidebildet på Norsk Ukeblad 20. februar 1943 måtte kunstneren Gunnar Bratlie sitte i Grini fangeleir i godt over to år. I dag er det to uker til Galleri KLAVESTAD åpner utstillingen med Bratlies bilder. Vi gleder oss til å stille ut mange av Bratlies flotte bilder for salg i anledning av at han ville ha fylt 100 år denne måneden.

 

Bildet kan absolutt leses i kontekst med karikaturstriden som har rast de senere årene. I boka «Skarpt sett» – historien om vittighetspressen i Norge (1999), skriver Bredo Berntsen: «Tysk sensur gjorde bladene tannløse. Et og annet modig brudd på sensurens tvangstrøye fantes likevel. Det kom til uttrykk i Norsk Ukeblad i 1943 med den berømte karikaturen av Quisling som en behjelpelig smågutt på skøyter, godt støttet av faren – en mann med lik bart som den tyske fører. Nazimyndighetene reagerte skarpt. Bladet ble stoppet øyeblikkelig og bladets formue inndratt». På bildet sees også en ungpike som smiler overbærende. Både redaktøren og kunstneren ble satt bak lås og slå, Bratlie helt fram til krigens slutt.

 

Under sitt opphold på Grini lagde Bratlie i all hemmelighet en rekke skisser som viste de brutale forholdene i fangeleiren. Sammen med korte tekster ble disse tegningene utgitt i boka «Skisser i smug. Glimt fra livet på Grini» i 1945. Denne boka er i år gjenutgitt på Museumsforlaget. I fengselet opplevde Bratlie også samholdet fangene i mellom. Blant annet utgjorde han sammen med romkameraten Otto Nielsen Grinikvartetten, som underholdt de andre fangene med sang.

 

Utstillingen i Galleri KLAVESTAD vil først og fremst vise kunstneren og grafikeren Gunnar Bratlie – med en langt lysere bakteppe. Imidlertid vil vi også stille ut litt kuriosa knyttet til hans enorme illustrasjonsvirksomhet.

 

Velkommen til utstillingsåpning lørdag 27. oktober kl. 12. Utstillingen vil være åpen 27. okt. – 11. nov. (fre.-søn. kl. 11-16).