Anmeldelse av Klavestads nye bok: Den snurrige realismen
Lars Ole Klavestad er en skarpsindig og humoristisk betrakter av den daglige dont, og innehar en særs velutviklet observasjonsevne i tillegg til en hugal sans for ordspillets mangetydighet. Illustrasjoner med humoristisk snert og aforistiske tekster har eksistert siden oppfinnelsen av boktrykkerkunsten, minst. Multikunstneren Lars Ole Klavestad inngår således i en lang tradisjon med sin «snurrealisme», et selvoppfunnet begrep for den, hva skal man si, snurrige realismen som arbeidene hans illuderer. Nå har han samlet et skjønnsomt utvalg av sine illustrasjoner mellom to permer.
Anmeldt av Christen Hvam, Fredriksstad Blad 17.08.2018
Anmeldelse av «Fra Fredagshølet til Isegran»: Tidenes beste lokalhistorie?
Da Klavestad i 2014 utga et ditto bokverk om arkitekturen i Fredrikstad, tenkte jeg at det måtte være tidenes beste lokalhistoriske utgivelse i Fredrikstad. Og det sier ikke rent lite, for Fredrikstad og omegn har jo en hel armada av kompetente skribenter innen lokalhistorie. Men her har Klavestad virkelig overgått seg selv. En bok på 565 sider der alt er SÅ gjennomført; tekst, kart, illustrasjoner, fotografi, layout, trykk, papir.
Anmeldt av Geir Løvli i Fredriksstad Blad 16.11.2016
Praktverk om stedsnavn i Østfold
Her må framheves Klavestads evne til å lese landskapet, noe han i boka videreformidler gjennom hundrevis av både vakre og illustrerende bilder. … Klavestad presenterer ofte folkeetymologien, men også egne tolkninger og, der den foreligger, den vitenskapelig baserte tolkningen på en kritisk og balansert måte. Han bygger på et stort kildemateriale, og han har flittig benyttet seg av (trolig alt) det som er skrevet om navn i området.
Anmeldt av Tom Schmidt i Nytt om namn
Praktfullt om våre stedsnavn
Det har blitt en murstein av en bok der Klavestad briljerer både med layout, ryddighet, fotografier og stedsnavnforklaringer. Visuelt er dette noe av det flotteste som er utgitt på vår lokalhistoriske arena. Han har en fortellende og forklarende form på sine tekster, som gjør at dette blir mer enn et oppslagsverk.
Anmeldt av Erik Wiggo Larsen i Demokraten 29. oktober 2016
Ny kunnskap om Fredrikstad
Denne store boken, samlet, skrevet og fotografert av landskapsarkitekten Lars Ole Klavestad gjennom en imponerende innsats over mange år, fanger inn byens utvikling i beskrivelsen av viktige byplanepoker, og artikler om bygningsvern, parkpolitikk, gate- og plassanlegg og mye mer. Men bokens viktigste bidrag til vår ellers ganske skrinne faglitteratur om byers utvikling er vekten på de enkelte arkitektene og deres arbeider. … Så nyansert kan det gjøres, om man virkelig vil avdekke byhistorien som en ganske uryddig ansamling av små, men viktige historier.
Anmeldt av Peter Butenschøn i Arkitektur N nr. 2-2015.
Et pionérarbeid og en bauta
Det er et pionérarbeid Lars Ole Klavestad her har gjort når han nå gir ut boken «Arkitekturen i Fredrikstad. Arkitektur- og byplanhistorien 1567-2014» på 540 sider i stort format. Aldri tidligere er Fredrikstads bygningshistorie vært samlet mellom to permer. … Med det grundige og samvittighetsfulle arbeid Lars Ole Klavestad har nedlagt, kan vi trygt si at boken er blitt en bauta i det mylder av lokalhistorisk litteratur som foreligger. Alle som er glad i Fredrikstad og dets historie bør anskaffe seg den.
Anmeldt av Sten W. Karlsen i Fredriksstad Blad 18.19.2014
Voldsom innsats – interessant resultat
Når nr. 7 i serien «Gårder og slekter i Borge og Torsnes» nå foreligger, er det egentlig bare å bøye seg i støvet overfor de tre som lar denne voldsomme bokserien prege minst 20 år av sine liv. Rike på penger av innsatsen blir Karl Ottar Fjeld, Lars Ole Klavestad og Svein Åstrøm ganske sikkert ikke.
Anmeldt av Harald Hultengren, Sarpsborg Arbeiderblad 19.12.2006
Den beste så langt
Å anmelde den årlige utgave av «Gårder og slekter i Borge og Torsnes» blir en evig repetisjon hva mine vurderinger angår. Til gjengjeld er det hyggelig å gjenta noe som er positivt. Bok nr. fem i serien er dessuten den beste som Karl Ottar Fjeld, Lars Ole Klavestad, og Svein Åstrøm har begått så langt. Derved får jeg et problem med karaktersettingen, ettersom jeg vel allerede har brukt sekseren.
Anmeldt av Geir Løvli i Fredriksstad Blad 25.01.2004
Bygdesaga i Erlings ånd
Trioen har atter levert et stykke arbeid som det står all respekt av.
Jeg har før lansert en teori om hvorfor gårds- og slektshistorie fra et avgrenset område kan gjøres så interessant. Nemlig at d’herrer Fjeld, Klavestad og Åstrøm overlapper hverandre i personlig interessefelt og kompetanse. Derved skånes deres lesere for svakheter som ofte skjemmer enmannsutgivelser innen lokalhistorie.
Visuelt får vi et løft med at Klavestad er en kompetent illustratør, tegninger og kart.
Anmeldt av Geir Løvli i Fredriksstad Blad 24.12.2001
Slekt under juletreet
Det er ikke så mange bygder som har egen gårds- og slektshistorie i dette formatet. Trekløveret Åstrøm, Fjeld og Klavestad har all ære av gigantprosjektet de nå har startet.
Anmeldt av Rino Rådahl i Demokraten 19.12.1999
Solid gårdshistorie med «noggo attåt»
Det kan gis mye ros om boka. Fin oversiktlighet er én side, bildebruk og bruk av kart med navn som er i ferd med å gå i glemmeboka, er en annen side, men jeg tror ikke jeg er alene om å stoppe opp ved avsnittene i kursiv. De er fargerike glimt.
Anmeldt av Harald Hultengren, Sarpsborg Arbeiderblad 21.12.1999