I oktober 2018, ville den anerkjente illustratøren og kunstneren Gunnar Bratlie fylt 100 år. I den anledningen har Galleri KLAVESTAD fått i stand en eksklusiv salgsutstilling i hans hjemby Fredrikstad med både grafikk og malerier. Utstillingen vil være åpen 27. okt. – 11. nov. (fre.-søn. kl. 11-16). Velkommen!

 

Gunnar Bratlie var blant de aller fremste kunstnerne med opphav i Fredrikstad på 1900-tallet. Han illustrerte flere hundre bøker og var blant annet fast forsidetegner for Norsk Ukeblad i perioden 1939-69. Bildene hans hadde ofte en humoristisk snert med doble betydninger.

 

Han var også en habil maler og grafiker. Bratlie debuterte med grafikkutstilling i Kunstnerforbundet i 1968 og med malerier i Overlyssalen i Fredrikstad bibliotek samme år. Han deltok på Høstutstillingen flere ganger og hadde utstillinger en rekke steder i hele landet. Bildene som stilles ut for salg i Galleri KLAVESTAD har en eleganse som nok også vil falle i smak hos dagens kunstpublikum. I tillegg til bildene vil en del kuriosa knyttet til hans enorme produksjon bli vist for å trekke opp noen historiske linjer i kunstnerskapet.

 

Gunnar Bratlie ble født og vokste opp i Borggata 8 på Holmen i Fredrikstad. Allerede i 5-6 års alderen viste han en usedvanlig evne til iakttagelse og talent for tegning. I en alder av 12-13 år fikk han jobb i et reklamebyrå i byen. Han laget en rekke vindusutstillinger og flere hundre plakater til kinoreklame. I 1937 flyttet han til Oslo og etablerte seg som illustratør.

 

20. februar 1943 presenterte Norsk Ukeblad sin modige karikatur av Quisling som hjelpeløs guttunge på glattisen, forgjeves støttet av sin far med Hitler-bart. Opphavsmannen var Gunnar Bratlie. Det medførte at både redaktøren og tegneren ble satt bak lås og slå i Grini fangeleir. Redaktør Ernst Anker Hansen i tre måneder og Bratlie fram til krigens slutt. Dette har klare paralleller til karikaturstriden som har pågått de senere årene.

 

I 1972-82 bodde kunstneren på Røros, før han flyttet tilbake til Fredrikstad, først et par år i Vaterland og deretter til Cicignon. I Vaterland bodde han for øvrig i samme hus i Skippergata som forfatteren Axel Jensen hadde holdt hus.

 

Gunnar Bratlie hadde atelier i Gamlebyen, og i noen år på 1980-tallet drev han Galleri Sal á Mi i Voldportgaten. Han døde av hjerteinfarkt sommeren 1990. På grunn av kunstnerens store tilknytning til Fredrikstad er det gledelig å igjen kunne stille ut Gunnar Bratlies bilder i Gamlebyen igjen. Velkommen på utstilling!

 

Les mer om Gunnar Bratlie på Wikipedia her.