Bokanmeldelse i Demokraten: Praktfullt om våre stedsnavn


Faksimile Demokraten

Her kan du lese bokanmeldelsen:
Lars Ole Klavestad: Fra Fredagshølet til Isegran – historiene om de mest forunderlige stedsnavnene i Fredrikstad, Hvaler og Råde. Gyldenstierne forlag as.

Det har blitt en murstein av en bok der Klavestad briljerer både med layout, ryddighet, fotografier og stedsnavn forklaringer. Visuelt er dette noe av det flotteste som er utgitt på vår lokalhistoriske arena. Han har en fortellende og forklarende form på sine tekster, som gjør at dette blir mer enn et oppslagsverk. Boka starten med innholdsfortegnelse og innledning. Fortsetter med hovedbolken «De forunderlige stedsnavnene» som er i alfabetisk orden. Starter med Amerika og avsluttes med Ørneknollen og Ørnefjell. Så en oversikt over bygder, tettsteder, lokalsamfunn og bydeler, før det hele avsluttes med kilder og register.

Ryddighet og oversiktlighet preger produktet, og er nesten en dyd av nødvendighet i en slik koloss. Klavestad har presentasjonsmessig satt en helt ny standard i vår lokalhistoriske andedam med sine to siste bøker, denne og forgjengeren «Arkitekturen i Fredrikstad». Den forrige ble en salgssuksess til tusen, noe denne også garantert blir. En bok leseren garantert vil få mange timer med glede sammen med.

Capri og Korea
Jeg leser om Capri på Kråkerøy og storkoser meg. Her gjenskaper forfatteren barndomsminner hos denne leseren.

Om «Korea» på Nøkleby forklarer forfatteren om hvorfor de nye bolighusene på 1950-tallet fikk sitt navn. Omtrent samtidig med byggingen pågikk Korea krigen på den andre siden av jordkloden. En tre år lang kamp som fikk stor plass i nyhetsbildet. Nede ved elvebredden ble det stadig lekt krig mellom ungene på Hauge og Nøkleby. Navnet Korea fikk således en dobbel betydning.

Om «Kjørna». Bukta som minnet om et tørkehus. Den ligger på vestsiden av Nordre Søster. En gang på 1800-tallet forliste en ukjent skute her. Brenningene malte den opp til pinneved. Da fiskere kom til øya noe senere var det bare ankerene og kjettingen som var tilbake. Hampen skuta var lastet med ble skylt i land og hang oppover fjellet i lange tider, og fra da ble stedet kalt «Kjørna». En kjørne eller rettere sagt kjølne er det lokale navnet på en type bygning hvor det ble tørket lin, hamp og korn.

Blinde mann, Blodhellene, Blykista, Gullkista og Likkista, Dritærn, Kåpegot, Møkkalassa, Strippa, Vrangbenrumpa og Tyggelite er noen av de andre kuriøse stedsnav¬nene som dukker opp i boka.

Om bildene
Klavestad er flink til å bruke lys og skygge for å fremheve hovedmotivet. Han er bevisst på lyset når han tar sine naturbilder, og han har tatt noen glimrende miljøbeskrivende portretter. Rett og slett imponerende fra en glimrende illustratør. Boka er også rikt illustrert med kart og gamle bilder.

Hassingen
Forfatteren skriver at det er vanskelig å definere området Hassingen. Fra en som er oppvokst på Hassingen og bor i Falchåsen - Hassingen avgrenses av Grønlifjellet og Kari-vold som strekker seg mellom Grønli Hageby og Hassingen. Går oppover langs Bratthammeren. På motsatt side ved Grønli Hageby opp til Lillebæk. Karivold skriver seg fra plassene Vold og Øvre Vold. (På folkemunne også kalt Fagerliå-sen og Bratthammerløkka).

Hassingveien fortsetter til Rolvsøyveien. Men ikke Hassingen. Rema og Pizzabakeren er begge bedrifter som har Hassingen i navnet, men ligger på Grønli. (Skrokkelia/ Nordli).

Om Falchåsen skriver forfatteren «Åsryggen ligger mellom Hassingen, Lisleby og Leie.» Dette er naturlig nok feil da Karivold ligger mellom Falchåsen og Hassingen.(Den første kona på Øvre Vold het Kari Andersdatter og det er muligens etter henne plassen har blitt oppkalt) Jeg har ingenting å bemerke til det som er skrevet om Hassingen, kun grensene rundt.

Forfatteren tar forbehold om at stedet Hassingen er vanskelig og definere. Her har det bestandig vært naturlige grenser mot Grønlifjellet og Karivold. (Karivold er for øvrig ikke nevnt i boka).

Holder det han lover
Før jeg skulle anmelde denne praktfulle boka plukket jeg meg ut 21 steder fra mitt nærmiljø og oppvekst. 17 av dem fant jeg igjen i boka. Dette som et eksempel for det bokkjøpende folk, ikke som forkleinelse til forfatteren. Han har tatt sine forbehold om hva som er med og ikke. Dessuten ville det vært en formidabel oppgave å samle samtlige stedsnavn i tre kommuner. En formidabel oppgave ville det også ha blitt og trille terningen på denne utgivelsen og dobbeltsjekke de fleste beskrivelser, forklaringer og grenser Klavestad nevner. Jeg lar derfor terningen ligge. Og konstanterer:

- Det er stilsikkert, underholdene og beskrivende i ord og bilder, med nydelig presentasjon, fra landskapsarkitekt, billedkunstner og lokalhistoriker Lars Ole Klavestad. Så håper jeg han merker seg stedene som er nevnt; Hassingen, Karivold og Falchåsen til eventuelt senere utgivelser.

Man trenger forøvrig ikke være noen stor spåmann for å forstå at denne kommer til å ligge under mange av årets juletrær.

Vurdert av Erik Wiggo Larsen

07.11.2016


<< Tilbake | Skriv ut side