Nytt kulturhistorisk turkart over Elingaard


Øverst: Denne gjengen kan nå presentere et nytt turkart over Elingaard: Fra venstre: Lars Ole Klavestad, Åsa Danielsen (prosjektleder i kulturlandskap for Elingaard-området), Tove Thøgersen (museumsbestyrer) og Leif Hovland (kjentmann og nabo til Elingaard). Foto: Geir A. Carlsson, FB

Under Friluftslivets dag på søndag 17. april utgis et flunkende nytt kulturhistorisk turkart over områdene omkring Elingaard herregård i Onsøy. Møt opp på Eligaard mellom kl. 11 og 15, så får du et gratis eksemplar. Etter helgen vil kartet være til salgs for kr. 50,- på Servicetorget på Fredrikstad rådhus, hos Fredrikstad museum og Turistkontoret.

Om Friluftslivets dag her.

Her er Fredriksstad Blads reportasje om kartet, skrevet av journalist Helge Ness:

Har laget et kulturhistorisk turkart over området rundt Elingaard

Lars Ole Klavestad har med god hjelp utarbeidet et kulturhistorisk turkart over Elingaard hvor han presenterer 100 kulturminner.

Det skal lokke til seg andre interesserte enn bare de som ønsker å besøke herregården.

– Jeg tror ikke det har blitt laget et detaljkartlag over Elingaard tidligere. For mange er det et ukjent område, forteller Klavestad til Fredriksstad Blad.

Det kulturhistoriske kartet vil bli delt ut gratis førstkommende søndag på Friluftslivets dag på Elingaard Herregård. På kartet er det merket av 100 kulturminner som befinner seg i området, og mange av minnene som etter hvert dukket opp var ukjente for folkene bak utarbeidelsen av kartet.

– Det dukket opp ting underveis som vi ikke var klar over. Blant annet enkelte gravplasser, forklarer Lars Ole Klavestad videre.

Rik historie
Noe av hensikten med kartet er å få folk ut i naturen, samtidig som de kan lære noe av den rike historien i området.

– Rundt Elingaard Herregård ligger det et spennende kulturlandskap med en rekke fornminner og med blant annet spor av husmannsplasser, fortsetter Klavestad.

Kartet er utgitt av Fredrikstad kommune i samarbeid med Østfoldmuseene, Fredrikstad Museum, Manstad Lokalsamfunn, Engelsviken Lokalsamfunn, Onsøy Historielag og Fylkesmannen i Østfold.

– Vi håper mange møter opp søndag for å bli bedre kjent med området. Det er unike turmuligheter på stedet, påpeker museumsbestyrer Tove Thøgersen.

Populært
Turkartet er for øvrige det åttende i rekken når det gjelder kulturhistoriske kart, og det har tatt rundt et år å utarbeide kartet.

– Foreløpig er det et opplag på 10.000 eksemplarer. De tidligere kartene vi har laget har vært ettertraktet, hevder Lars Ole Klavestad.

14.04.2016


<< Tilbake | Skriv ut side