Høydekurver skapte egen kunststil


Faksimile "Veivalg" 1-2014.

Nylig sto denne reportasjen å lese i magasinet Veivalg – offisielt magasin for Norges Orienteringsforbund:


HØYDEKURVER SKAPTE EGEN KUNSTSTIL

Inspirert av kartets kurvebilde skapte Lars Ole Klavestad en ny "isme" innen kunsten - nemlig snurrealismen. Nå forsvinner bildene nesten før utstillingene er åpnet, og i Plankebyen er det Klavestad-kunst i annethvert o-løperhjem.

Familien Klavestad begynte med orientering i Fredrikstad Skiklubb da Lars Ole var åtte år. Guttungen hadde tidlig vist interesse for tegning, og o-kartet inspirerte ham.

- Jeg var ni-ti år gammel da jeg tegnet noe som lignet et kart for første gang. Over terrenget mellom Skjærviken og Borge Varde. Jeg fant det frem for noen uker siden, og så at jeg hadde skrevet på baksiden "Passe vanskelig - egner seg ikke for barn", ler Lars Ole.

12 år gammel tegnet han sitt første skikkelige kart. - Det var et skolekart, noe som ikke var så vanlig den gang, over terrenget rundt. Borge Barneskole, der jeg gikk. Jeg holdt vel på med prosjektet i ett år og jeg fikk god hjelp med det tekniske av Arne Pettersen som løp orientering i FSK og jobbet som typograf i Fredriksstad Blad.

Tegnet 105 kart
Siden har det blitt mange kart. - Kartet til Blodslitet nå i 2013 var mitt kart nummer 105 om jeg regner med alt, som turkart, sprintkart og skolegårdskart. Og det var faktisk kart nummer 20 jeg tegnet for Blodslitet. Nytt kart til Blodslitet har blitt et fast innslag i årssyklusen for meg.

Det første Blodslitet-kartet han tok i var en revidering av Torsneskartet i 1990. - Da var jeg bare 17 år, men rutinerte karer som Ragnar Pesen Weum, Tom A. Karlsen og Per Stenseth stolte på meg og ga meg tro på at jeg klarte det. Året etter sto Østsidenmarka for tur. - Her både synfarte jeg, rentegnet og var løypelegger. En bra kombinasjon. For å få ideelle strekk hugget jeg ut en liten lysning ett sted, og en annen plass gravde jeg en grop, ler han.

Flere mesterskapskart
I kartbunken på 105 kart finner vi flere som er benyttet ved viktige løp. - Det er jo lirt ekstra stas å ha tegnet disse. Ni kart til NM eller Hovedløp har det blitt. Videre sprintkartet til NOM i Brevik i 2005 pluss PWT-kartene over Akershus og Gamlebyen i 1999 og 2000.

Kartutviklingen har vært enorm de årene han har holdt på. - Personlig synes jeg det har vært litt for mye fokus på teknikk, som tegneprogrammer og trykk i det siste. Og for lite fokus på synfaring. Det er ved synfaring det gode kartet blir til. Og så mener jeg kart skal tegnes slik at de holder mål for eliten, så får andre forholde seg til det, mener Klavestad. Spesielt sprintkart mener han krever mye. - Det må lages spesielt for arrangementet, og krever samarbeid mellom karttegner og løypelegger.

Diskusjoner rundt målestokk 1:10.000/ 15.000 har han selv ingen sterke meninger om. Men om eliteløperne foretrekker 1:10.000 synes han det er verdt å lytte til.

Snurrealismens far
Som bildekunstner har Klavestad blitt kjent for sin "snurrealisme", og bildene går unna for femsifrede beløp når han har utstilling. - Det var faktisk kartets kurvebilder som inspirerte meg. Et kart er vel ikke akkurat et kunstverk, men også et kart skal se pent ut. Jeg er for eksempel opptatt av at FSKs Blodslitet-kart skal ha en enhetlig profil, forklarer han.

Det kunstneriske talentet har også ført til at Klavestad har stått bak flere logoer. Blant annet tegnet han logoen for VM i Trondheim 2010.

En tredje side ved Lars Ole Klavestad er forfatteren. På eget forlag har han gitt ut flere bøker og kalendere. Og sammen med et par andre lokalhistorikere har det hittil blitt 12 bøker i serien om gårder og slekter i Borge og tidligere Torsnes kommune.

Tekst: Terje Antonsen.
Foto: Fredriksstad Blad.

23.02.2014


<< Tilbake | Skriv ut side