Spennende radioprogram på P2


Ferdig tilhogde blokker som var tiltenkt Hitlers planlagte seiersmonument i Berlin (foto: LOK).

Lytt til P2 førstkommende helg! Da sendes nemlig et halvtimes lang program, "Museum", hvor jeg vil fortelle om stenbruddet på Store Råholmen i skjærgården utenfor Fredrikstad. Programmet sendes lørdag 23/3 kl 16.03 og søndag 24/3 kl 08.03 i P2.

Les artikkel på Østfold fylkeskommune nettside her.
Les artikkel på NRKs nettside her.

Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune jobber nå med en fredning av det unike kulturmiljøet. På holmen finnes det et særdeles godt bevart og representativt stenbruddsanlegg. Foruten selve bruddet med karakteristiske stenfyllinger, består anlegget av skinnegang, vogner, kran og bryggeanlegg for utskipning. I tillegg består miljøet av et stort antall tilvirkede stenblokker, noe som det er sjelden å finne liggende i selve bruddene.

Stenhogging er en svært viktig del av Østfolds industri- og kulturhistorie. Kulturmiljøet på Store Råholmen er således en god representant for den lokale historien, samtidig som det har sterke referanser til verdenshistorien og andre verdenskrig. På holmen finnes i dag ca 260 ferdige blokker, fordelt på 30 ulike typer, hogd på bestilling til Hitlers påtenkte seiersmonument i Berlin. Dette er hulkiler, vindusbrett, prydelementer mm, og er hugget med svært høy grad av presisjon. Store Råholmen er ett av mange stenbrudd rundt Oslofjorden hvor det ble arbeidet med sten til monumentet, men det bruddet som er mest intakt når det gjelder en bevart helhet i produksjonslinjen.

I radioprogrammet ser vi på hele historien til det vanvittige monumentprosjektet. Det blir en spennende reise til flere stenbrudd i Østfold og også med en avstikker til Berlin. Over lang tid har jeg forsket i denne historien. Programmet legges forøvrig ut på MUSEUMs podkastsider fra fredag 22/3 ca kl 11.00.

Dokumentasjonsrapporten som er laget i forbindelse med fredningen finner du her.

22.03.2013


<< Tilbake | Skriv ut side