Forunderlige lokale stedsnavn


Sorgenfri - et navn inspirert av Fredrik den stores sommerresidens i Potsdam Sanssouci, altså stedet uten sorger. Det høres lystig ut, men bunner den lokale varianten egentlig i ironi? Sorgenfri er i alle fall blant de mange merkelige navnene du kan lese om i FB i helgene framover (akvarell: LOK).

Lørdag 9. mars er det premiere på en ny spennende serie i Fredriksstad Blad. Da skal jeg fast hver lørdag skrive om Fredrikstad-distriktets mange forunderlige stedsnavn.

Siden slutten av 1980-tallet har jeg samlet, dokumentert og tolket våre lokale navn, mange tusen i tallet. Både gjennom karttegning, intervjuer, nysgjerrighet og historieskriving har navnene fanget interesse. Denne gangen skal jeg trekke fram alle de litt merkelige navnene. De er ofte korte, usammesatte og har en egen klang. Mange av dem har også en frekk, ironisk eller humoristisk undertone. Men hva betyr de egentlig.

Første navn ut i serien blir Glomma - vår kjære elv. Siden kommer Gluppe, Glufsa, Hørra, Husløs, Strippa, Øra, Valhall, Skrellen, Galloppen, Foten, Lur, Hammeren, Brann, Snaufitte, Mærrapanna, Vispen, Kniple, Slottet, Sorgenfri, Hesterompa, Pattane, Søster, Dritærpællen, Klondykke og Fredagshølet. For å nevne noen. Lista er lang.

Dette blir spennende kulturhistorie og navnegransking presentert på en populærvitenskapelig måte. "Biologisk Mangfold"-serien er nå forøvrig inne i sitt 6. år og kommer til fortsette på baksiden av avisa som før. "Forunderlige lokale stednavn" finner du inne i bladet.

01.03.2013


<< Tilbake | Skriv ut side