Roald Amundsens Oppdagelsesløype med gode omtaler i pressen


Folksomt ved åpningen av oppdagelsesløypa. Her fra oppgaven som omhandler Amundsens ulike fartøyer.

St.Hansaften 2012 åpnet Roald Amundsens Oppdagelses-
løype som et nyskapende formidlingsprosjekt ved Roald Amundsens Minne på Vesten i Borge. På oppdrag fra Visit Fredrikstad og Hvaler og Sparebankstiftelsen hadde jeg ansvaret med alt fra å tenke ut idéene til å forestå planlegging, utforming og bygging. Det hele har blitt svært vellykket. Her blir man både aktivisert, man lærer noe og man får oppleve polfarerens hjemtrakter på en helt ny måte.

Interessant er det også at mediene har funnet veien til den nye attraksjonen. I sommer skrev VG om attraksjonene langs E6 i Østfold: "Det som var spesielt morsomt for de små var en oppdagelsesløype på 500 meter med syv poster hvor du lærer litt om Amundsens liv og ekspedisjoner … og finn ut om du har det som skal til for å bli en polarhelt".

Nylig hadde også Østfoldavisen en fin reportasje hvor de testet ut Roald Amundsens Oppdagelsesløype. Dommen kan du lese her:

"Isvinden feier ned over det flate kulturlandskapet på østsiden av Glomma, der vi er på oppdagesesferd ved Roald Amundsens fødested «Tomta» på Vesten i Borge.

På en iskald januardag er denne løypa en fin tur for familien; med sine rundt 500 meter er den passe lang når det er surt ute, den går gjennom et vakkert og kupert landskap og det er morsomme oppgaver å løse underveis.

Å få lære litt om Roald Amundsen og hans ekspedisjoner er i seg selv grunn god nok til å reise på tur hit og gå oppdagelsesløypa. På kjøpet får vi opplevelsen av det myke jordbrukslandskapet rundt de gamle gårdsbrukene og industrien langs bredden av Glomma, som mektig flyter forbi på sin vei mot havet der nedenfor oss. I 1911 gikk Roald Amundsen på ski til Sydpolen, noe som må sies å være en av de modigste oppdagelsesreiser i vår tid. Amundsens ekspedisjon ble en suksess takket være god planlegging og riktig utstyr, men at det må ha vært et slit å ta seg fram rundt 3000 km på ski i ugjestmilde og ukjente omgivelser kan vel ingen være i tvil om. Ved den første posten i løypa står et par gamle ski lik dem polfareren brukte på sin ferd, og vi turgåere får i oppgave å gå en runde på disse skiene. Kort sagt kan man vel si at forståelsen for bragden sydpol-farerne utrettet vil øke for de som prøver seg på dette.

Løypa smyger seg en kort runde i beitemarkene nedenfor Amundsens fødested og er lagt opp slik at den gir et godt innblikk i den spennende historien rundt polfareren. Faktisk blir vi inspirert til å finne ut litt mer om denne tydeligvis ganske eksentriske fyren i etterkant av turen.

Postene i oppdagelsesløypa tar i tur og orden for seg fartøyene han brukte, himmelretningene/kompassbruk, klatring til topps på skuta, forholdet Amundsen hadde til dyr, et historisk tilbakeblikk på landskapet her ved Glomma, samt en øvelse i avstandsmåling.

Oppgavene ved hver enkelt post er morsomme å prøve seg på for både voksne og barn, og informerer på en artig måte om en av Norges virkelig store nasjonalhelter gjennom tidene".

03.02.2013


<< Tilbake | Skriv ut side