Varaordførerens åpningstale for Mellom linjene


Fra åpningen av "Mellom linjene" på trappa til Binggården i Gamlebyen. Varaordfører i Fredrikstad, Kari Agerup, åpnet utstillingen med en innholdsrik tale.

Her er talen som varaordfører Kari Agerup holdt da hun åpnet utstillingen. Foran en stor forsamling oppsummerte hun ti år med snurrealisme på en god måte:

Kjære alle sammen, Kjære Lars Ole Klavestad.

10 år har gått siden Snurrealismen så dagens lys. Siden da har vi rukket å bli riktig så glade i den karakteristiske streken som kjennetegner bildene dine Lars Ole!

Med din særegne teknikk har du truffet en nerve, både hos folk i Fredrikstad, og langt utover byens grenser!

Det du skaper er lekende, men ikke lett. Det har rett og slett vært imponerende å følge din produksjon. Innimellom har jeg, og flere med meg, stusset over hvor du tar det fra. Og inntrykket er til tider at du er en uttømmelig kilde.

Jeg tror utgangspunkt ditt som lokalhistoriker, engasjert landskapsarkitekt og innimellom ivrig samfunnsdebatant har vært nyttig for din produksjon.

Som du selv sier er du opptatt av at alle bildene dine skal referere til historier. I kombinasjon med titler eller tekster som gjerne gir dobbelbetydning, tilfører du bildene dine noe ekstra.

Du tar gjerne for deg strømninger i samtiden og dagsaktuelle tema og ironiserer over dem. Du presenterer et skråblikk på hverdagen og virkeligheten, noen ganger muntert, andre ganger mer samfunnskritisk. Uavhengig av tema kan folk nikke gjenkjennende og humre over underfundigheten du presenterer.

Jeg vil nevne ett eksempel som ble trykket i F-b-serien Biologisk Mangfold 10. september i fjor. Dette var få dager før valget og tittelen var Valgets Kvaler.

Valgets Kvaler: Nynorsk sjødyr som meiner mange politikarar tek seg vatn over hovudet. Dei får ikkje bestemt seg om dei ønsker å dele godene i Rødehavet eller flyte på ei høgrebølge kor alle framtidsvisjonane er heilt i det blå. Diverre vil ei stemme til dei blå kunne føre til at arten blir utrydda, da dei har djupe tankar om å fjerne sidemålet. På tross av at artenennå ikkje har teke ei avgjerd, vil dei valfarte til dei lokale kvallokalane på mandag. Heimesittarar omtalast som stranda kvaler.

Jeg kan ikke la være å fremheve den teknikken du har utviklet, akvarell, men ikke i tradisjonell forstand, men også den selvutviklet spesielt for snurrealismen. Dette gir bildene dine et transperent uttrykk, en lekende letthet hvor spontanitet og bevegelse kommer til sin rett!

Så la meg oppsummere ved hjelp av bokstavene dine:
Lekent Artisteri, Resolutt Spontanitet, Objektivt Livsbejaende, Elegant Krussedulleri, Lovende Adspredelse, Vinnende Eleganse, Spøkefulle Tankehopp, Avledende Drømmerier: -
Det er Lars Ole Klavestad det.

Jeg erklærer utstillingen for åpnet, - kos dere folkens, - og gratulerer Lars Ole!!!

Utstillingen holder åpent tors.-sønd. 11-16 fram til 23. sept. Velkommen!

Bilder fra åpningen og veibeskrivelse finner du nedenfor.

12.09.2012


<< Tilbake | Skriv ut side