Roald Amundsens oppdagelsesløype snart klar

Siden høsten har jeg arbeidet med Roald Amundsens Oppdagelsesløype. Nå er arbeidene i marka i full gang, og om ikke lenge er den klar til å tas i bruk. Den nye løypa, som formidler den store polfarerens historie på en nyskapende og spennende måte, åpner på St.Hans i forbindelse med hagefesten på Roald Amundsens fødested. I desember var det 100 år siden Amundsen var førstemann på Sydpolen.

Løypa slynger seg gjennom det vakre kulturlandskapet mellom gårdstunet og Glomma. Dette er et område som tidligere ikke har vært tilgjengelig for publikum. Langs løypa er det stasjoner hvor folk kan snurre på en kompassnål. Denne vil stanse på en oppgave som skal løses på stedet. Hver post formidler et spesifikt tema knyttet til Roald Amundsen.

Oppgavene består i ulike aktiviteter som er nært knyttet til landskapet på det enkelte stedet, samtidig som de henger sammen med temaene. På postene samler man poeng, og når man kommer til mål vil man ved hjelp av en skala se hvor god polfarer man kunne ha blitt. Noe lignende opplegg finnes neppe noe annet sted.

Det har vært spennende, artig og lærerikt å utarbeide et formidlingsprosjekt på denne måten. Oppdragsgiver er Opplev Fredrikstad og Hvaler med økonomisk bistand fra Sparebankstiftelsen. Det er lagt vekt på god kunnskapsformidling, lærerike aktiviteter, solide materialer og god design. Løypa vil fungere for alle fra 6 år og oppover. Man kan vende tilbake til løypa mange ganger, for kompassene vil sørge for at man får ulike oppgaver.

På St.Hans vil det være et større arrangement på Roald Amundsens Minne.

06.06.2012


<< Tilbake | Skriv ut side