Emil Nolde på Nordiska Akvarellmuseet


Akvarellene til den kjente tyske kuntneren Emil Nolde kan i sommer oppleves på Nordiska Akverellmueet (foto: LOK).

Som akvarellmaler er det mye å lære ved å studere andre akvarellmaleres arbeider. Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn står i særstilling når det gjelder gode akvarellutstillinger. Hvert år tar vi turen dit for å hente inspirasjon.

Årets utstilling er av den tyske kunstneren Emil Nolde (1857-1956) og inneholder et stort antall akvareller av landskap, blomster, mennesker og fantasier. De fargesterke bildene nærmest gjennommetter det japanske papiret de er malt på.

Noldes moderne formspråk ble sett på som en trussel mot det nasjonalistiske bildet nazistene ønsket å skape under andre verdenskrig. I 1937 ble over tusen av hans bilder konfiskert, og han mistet retten til å male. I all hemmelig flyttet han fra Berlin til et avsidesliggende hus nærmere danskegrensen, hvor han kom fra. Istedenfor å bruke oljemaling, som både luktet og tørket sakte, tok han nå i bruk akvarell. Det tørket fort og kunne males på små ark. I løpet av krigen malte han over 1300 bilder. De har fått tittelen “Umalte bilder”. Et utvalg av disse er også å finne på utstillingen i Skärhamn.

Nordiska Akvarellmuseet kan absolutt anbefales - det ligger midt i vestkystens herlige skjærgård.

28.06.2011


<< Tilbake | Skriv ut side