Lars Aker hedret med byste


Lars Aker foran den nyavdukede bysten, laget av Per Ung. Lille Johanne ble født på 9. april, og så fram til å feire frigjøringsdagen 8. mai i godt selskap.

Lars Aker har betydd mye svært mye for meg som kunnskapsbase, medhjelper, inspirator og kjentmann helt siden jeg var liten – både når det gjelder historie, kart, skiklubben og kunnskap om byen og omlandet med mennesker, bygninger, kulturminner og historier. Jeg setter stor pris på hans hjelpsomhet til å finne stoff eller knytte kontakter, og for at han alltid er oppmerksom. At eldre som sitter på mye kunnskap er villig til å bringe denne videre til oss unge som ønsker å lære og ta vare på historien er viktig og flott.

På frigjøringsdagen 8. mai avduket fylkesmann Anne Enger bysten av Lars på Tollbodplassen i Fredrikstad. Det var mange som ønsket å hedre den svært oppegående 91-åringen i det strålende været. Her ved Glommas utløp var han i 1944 med på den dramatiske slepebåtaksjonen Polar Bear som skulle forhindre tysk ødeleggelse av havna, og elleve slepebåter ble kapret og ført til Sverige rett foran nesen på tyskerne. På granittsokkelen som bærer bronsebysten, laget av skulptør per Ung, står det “Motstandsmann i krig, samfunnsbygger i fred”.

08.05.2011


<< Tilbake | Skriv ut side