Årets historiebok snart i trykken


Torp Bruk slik den gamle fabrikken ser ut i dag. Tegning: Lars Ole Klavestad.

I disse dager legges siste hånd på verket av bind 10 i "Gårder og slekter i Borge og Torsnes". Det er mye detaljarbeid i innspurten når 500 sider skal finpusses og tekst, tegninger, kart, bilder og bildetekster nøye skal henge sammen. 1. november er alt klart og Nr.1 arktrykk på Mysen kan sette i gang trykkepressene.

Dermed kan trioen Fjeld, Klavestad og Åstrøm i form av Gyldenstierne forlag presentere nok et viktig bidrag til lokalhistorien. Denne gang er hjørnestensbedriften Torp Bruk sentral. Fra 1860 og utover ble nedre Glomma et økonomisk tyngdepunkt i Norge. Trelasthandelen ble svært viktig ved utløpet av Norges lengste elv. I 1910, altså for nøyaktig 100 år siden, ble Torp Bruk anlagt som en av de mest moderne og fremtidsrettede cellulose- og papirfabrikker.

I boka får du den spennende historien om opp og nedturene gjennom fabrikkens 72 år lange liv. Eierne And. H. Kiær & Co var et internasjonalt storkonsern. Boka trekker derfor opp linjene mellom det lokale bruket og de høye herrer. Til Torp kom stor kompetanse i form av ingeniører og dyktige arbeidere. På nabogården Sandem ble det nærmest bygd opp en "herregård" for disponenten. Med Torp Bruk som midtpunkt vokste det fram et helt lokalsamfunn, som blir behørig beskrevet sammen med Kjølstad.

Boka lanseres i starten av desember. Mer om bokverket finner du hos Gyldenstierne forlag.

22.10.2010


<< Tilbake | Skriv ut side