Under én måned til Solbergtårnet åpner

26. august åpner Solbergtårnet i Skjeberg. Denne helt spesielle rasteplassen er et pionérprosjekt i Norge når det gjelder tilrettelegging og formidling av kulturminner og landskap.

Det 30 meter høye tårnet og hagen på nedsiden skal gi de veifarende lyst til å reise ut i det omkringliggende kulturlandskapet og besøke de mange flotte helleristningene, gravfeltene, herregårdene, festningene og middelalderkirkene. Det er menneskene som gjennom tusener av år har skapt og utviklet dette vakre landskapet.

Prosjektet er et samarbeid mellom Statens vegvesen, Østfold fylkeskommune, Sarpsborg kommune og Fredrikstad kommune. Tårnet er tegnet av arkitekt Todd Saunders. Gjennom min jobb hos Fylkeskonservatoren i Østfold har jeg hatt ansvaret for den kulturhistoriske formidlingen i anlegget. Å tenke formidling på en nyskapende og holdbar måte har vært interessant og lærerikt.

Snart er Solbergtårnet klart til å ta i bruk for de veifarende. Fra toppen kan man skue mot et landskap med 45 helleristningsfelt. På veien dit kan man vandre gjennom 10.000 år av historien eller bli nysgjerrige på Østfolds mest spektakulære kulturminner - vist på en enkel men elegant måte.

Etter flere års arbeid kastes det nå endelig ny glans over Østfoldlandskapet og dets mange hemmeligheter. 26. august åpnes Solbergtårnet av riksantikvar Jørn Holme.

29.07.2010


<< Tilbake | Skriv ut side