Kulturhistorisk kart over Onsøy-kysten tar form


Paygraven på vestsiden av Onsøyknipen ble anlagt i 1929 og er ett av 100 beskrevne kartpunkter. Det bratte landskapet skaper flotte utsiktspunkter over ytre Oslofjord - her med Hankøsundet i forgrunnen.

Et nytt kulturhistorisk turkart over de søndre delene av Onsøy er ferd med å ta form. Utgivere er Slevik lokalsamfunn og Fredrikstad Skiklubb, og kartet vil være ferdig trykt i løpet av våren.

I dag dekker et tykt, hvitt teppe området, men om ikke mange ukene vil sola avdekke turområdene langs Onsøykysten. Kartet strekker seg fra Øyenkilen, via Slevik, Merrapanna og Hankøsundet til Vestre Vikane, men også indre områder som Onsøyknipen, Solbrekke og Valhall vil være med. I terrenget er det plukket ut 100 severdigheter og turmål som blir omtalt med korte tekster. Fredrikstads høyeste punkt, Østentorøysa, med sine 119,5 m.o.h. er nr. 1, mens Strømtangen fyr på sørspissen av Onsøya er nr. 100. Mellom disse vil man kunne orientere seg fram til hustufter, våpenhuler fra krigen, utsiktspunkter, jettegryter, sjelden vegetasjon, gravrøyser og store stener - alle interessante plasser.

Kartet utarbeides av undertegnede med viktige bidrag fra interesserte personer i lokalsamfunnet. Det er det sjette kulturhistoriske turkartet som utgis av lokalsamfunnene og Fredrikstad Skiklubb. De øvrige dekker Fredrikstadmarka sør, Fredrikstadmarka nord, Gressvikmarka, Engelsviken-Manstad og Torsnes. Kartene er bl.a. til salgs på Skihytta. På slutten av våren er altså en ny bit av Fredrikstads interessante turområder dekket.

27.02.2010


<< Tilbake | Skriv ut side