Tre nye historiske utgivelser

Også i år har jeg bidratt med flere artikler med landskapshistorisk innhold. Nå før jul har både Østfoldarv, Mindre Alv og Åbygge kommet med nye utgivelser spekket med mange interessante artikler fra Østfold, Fredrikstad og Borge.

Boka "Østfoldarv" utgis av Fylkeskonservatoren i Østfold. Når nå bind XII kom ut var det 13 år siden forrige utgivelse. I boka har jeg bidratt med en 16 sider lang artikkel om Kongehøien ved Hafslund hovedgård - et glemt og nedgrodd kulturminne som har spilt en viktig rolle i herregårdens og Sarpsfossens historie. Hver gang det var kongebesøk i Smaalenene ble de kongelige tatt med hit for å beskue den praktfulle Sarpsfossen. Minst tolv kongelige var gjennom årenes løp (fra 1685) på den merkverdige høyden i skråningen mot fossen. Som et minne etter seg fikk de reist en pillar hver seg og senere en paviljong. Et maleri av Kongehøien fra 1788 pryder forøvrig omslaget.

"Mindre Alv" er Fredrikstad Museums årbok. Den utkommer annenhvert år, og årets bind var nummer XIII i rekken. Sammen med statsstipendiat i historie, Petter Ringen Johannesen, har jeg denne gangen skrevet historien til krigskirkegården utenfor Gamlebyen i Fredrikstad. Denne kirkegården er også et helt spesielt kulturminne hvor mange historiske tråder møtes: Her hviler en rekke av Fredrikstad festnings kommandanter, her ligger kjente byborgere og her finnes gravene etter både britiske, tyske og russiske soldater fra 1. og 2. verdenskrig. En vandring på kirkegården er en spennende oppdagelsesferd i gamle gravminner, symbolikk, yrkestitler, lokalhistorie og verdenshistorie. Artikkelen er på 34 sider. Forøvrig har jeg også laget illustrasjonen på årets omslag. Den følger en annen artikkel om den optiske kysttelegrafen, og bildet er en rekonstruksjon av stasjonen på Kjøkøy varde.

Borge og Torsnes historielags årsskrift "Åbygge" kom ut omkring 1. desember. Her har jeg i år gransket historien til et av Østfolds eldste kristne gravminner - en høy granittstøtte som finnes på Torsnes kirkegård. Med en rekke symboler og inskripsjoner er denne gravstenen fra 1689 helt spesiell, også i nasjonal sammenheng. Det var nemlig ikke vanlig at man brukte lokal sten til å minnes døde på på denne tiden. Hvem var det så som fortjente et slikt minne?

Bokverket ”Gårder og slekter i Borge og Torsnes” har utkommet i ni bind siden 1999. Til nå har hele Torsnes, Selbak, Kjølberg, Begby samt områdene langs bygrensen til Fredrikstad fått sin historie grundig nedtegnet. I år har Gyldenstierne forlag og vi forfatterne valgt å ta en pause i utgivelsene. Det betyr imidlertid ikke at arbeidet har stoppet opp. Etter 9 bind og ca 4000 sider med lokalhistorie er man nå omtrent halvveis i serien som tar for seg så vel personhistorie, slektshistorie, gårdshistorie, arbeiderhistorie, stedsnavn samt spennende skildringer fra hverdag og fest. Bøkene har vært svært populære og det er forståelig at folk venter på boka nå ved disse tider. Bind 10 utkommer imidlertid ikke før i november 2010. Det vil omhandle Kjølstad, Sandem og Torp søndre. Foruten Karl Ottar Fjeld, Lars Ole Klavestad og Svein Åstrøm er Inger E. Thorbjørnsen fra Torp med som medforfatter i dette bindet.

17.12.2009


<< Tilbake | Skriv ut side