ALLE FUGLER SMÅ DE ER anmeldt i NUMER

Fagbladet NUMER, som er tidsskrift for tegning, illustrasjon og bokkunst, kom nylig ut. Dette nummeret presenterer denne hyggelige bokanmeldelsen. NUMER utgis av Tegnerforbundet. Dessverre er ”Alle fugler små de er” allerede utsolgt.

ALLE FUGLER SMÅ DE ER. BIOLOGISK MANGFOLD
Tekst: Lars Ole Klavestad
Illustrasjon: Lars Ole Klavestad
Forlag: Klavestad Kunst Kart Landskap

Lars Ole Klavestad er karttegner, landskapsarkitekt og billedkunstner og har stått for alle sider ved denne ”fugle"-boka. "Biologisk Mangfold” har vært et fast innslag i helgeavisen til Fredrikstad Blad siden 2008. Det har også vært trykket i VG og Pondus. Nå er ikke dette avistegninger i vanlig forstand. Snarere er de en slags filosoferinger over fugler/mennesketyper. Boka samler 52 av disse ”snurrealistiske dyreartene”. En kort, tilsynelatende vitenskapelig tekst gir brodd og humor – basert på utforskning av språket – med ordspill og nylesning av utvalgte ord. Hver av tekstene er akkompagnert av en akvarell, en fugl, stramt utført i avstemte farger. Bildene fungerer som en gjenkjennelig vignett eller varemerke – fra uke til uke.

Styrken ved illustrasjonene er det dekorative, nesten plakataktige. Det hvite arket er beholdt som til dels tynne linjer i de dyp blå, rødbrune og grønne tonene, noe som ikke er helt lett i et så flytende medium som akvarell. Like store kvadratiske format bidrar til en ryddig bokdesign.

Fuglene har Klavestad ”klekket ut” selv. Brevdue, benløse fugler, burugle, byens løse fugler, bærmeis, dæven skjære, snømåke, spøkefugl, sørgerand, masekråke, lanterne, vindue, ablegøye, smørgås osv. får her en ny betydning, også som bilde. Men det er en vanskelig lek å lage bilder av ordspill. Dobbeltbetydninger er lettere å få fram i ord enn i bilder, til dels også i denne boka. Til gjengjeld har boka et tydelig tegnspråk. Den er på sin måte en vakker og gjennomført bok.

Anmeldt av KIRSTI GROTMOL.

08.12.2009


<< Tilbake | Skriv ut side