Tre svenske akvarellmestere, del 3 - Lars Lerin


Lars Lerins akvareller fascinerer. I sitt uttrykk, med sin fremragende teknikk og med sine spennende komposisjoner overgår hans akvareller etter mitt skjønn de fleste nålevende kunstnere. Øvre og nedre bilde er fra hans utstilling på Laxholmen i Munkfors. De tre bildene i midten er eksempler på hans fremragende akvareller.

Etter å ha besøkt to av Sveriges største akvarellmalere, som levde for rundt 100 år siden, og som fanget datidens samfunn, gikk turen videre gjennom de svenske skoger - til Munkfors et godt stykke nord for Karlstad. På Laxholmen i Klarälven ligger en gammel industribygning som huser min favorittkunstner - Lars Lerin.

Tross sin unge alder (født 1954) har kunstneren fra Värmland her bygd opp sitt eget senter for sine akvareller i storformat. Vel verdt et besøk.

Jakten på de spesielle øyenblikkene når lys og mørke møtes og fremkaller sterke følelser hos betrakteren, er hva Lars Lerin formidler i sine bilder. Gjerne gjennom skjeve låver, fraflyttede hus, gamle fabrikker, monotone forstadsblokker eller hogstfelt.

Teknisk sett er akvarellene hans overlegent godt laget. Grovt og detaljert på en gang, og i fascinerende kombinasjoner hvor lag på lag delvis overlapper hverandre. Bildene kombineres gjerne med en type dagboksnotater som ofte inngår i komposisjonene.

Lars Lerin har fulgt gamle mennesker hjemme i Värmland med malesaker, opptaksutstyr og notisblokk. På sett og vis kjenner jeg meg mye igjen her. Han har latt seg begeistre over deres liv. Dette er blant mye som har inspirert til å lage bøker med tegninger og tekster.

Til sammen har han utgitt nærmere 50 bøker. Den siste boka "Ni resor, sju liv" kom ut i sommer. For sitt arbeid ble han i juni æret som æresdoktor ved universitetet i Karlstad.

Selv fikk jeg øynene opp for denne spennende kunstneren etter å ha sett dokumentaren "På den yttersta dagen ska älgarna titta in i tomma hus" på svensk TV for seks år siden. Mannens historie, hvordan han arbeidet og hvordan han lot seg inspirere av omgivelsene, naboene og skrekkfilmer fascinerte.

Etter å ha sett Lars Lerins akvareller i stort format, for tredje året på rad, bar det rett hjem til Fredrikstad for å hente fram et 600 grams akvarellark i A0-størrelse. Inspirasjonen var stor. Jeg koste meg.

03.08.2009


<< Tilbake | Skriv ut side