Tre svenske akvarellmestere, del 2 - C. Larsson


Øverst to av Carl Larssons akvareller, som skildrer familien, interiøret og naturomgivelsene ved hjemmet i Sundborn (Skamvrån 1894 og Lisbeth metar 1898). Videre sees bilder fra Lilla Hyttnäs eller Larsson-gården som det også kalles. Et frodig hus i både form og farger. Over inngangsdøren kan vi lese en av Carl Larssons mange påmalte tekster: "War Välkommen, kära Du, Till Carl Larsson och hans Fru!". Nederst sees det nordvendte vinduet i det store atelieret, som også ble brukt til fester og sosiale lag (foto: LOK).

Etter å ha besøkt Anders Zorns hjem og utstillinger i Mora fortsatte ferden noen mil østover til Sundborn nord for Falun. Med små røde ”stugor”, frodige hager, vann og enger er dette en vidunderlig plass. Er det rart kunstnerparet Carl og Karin Larsson fant sin inspirasjon her.

Carl Larsson (1853-1919) levde på samme tid som Zorn. Hans lette, sjarmerende akvareller er lett gjenkjennelige. Han ble i 1866 opptatt på kunstakademiet, men virket samtidig som vittighets- og reportasjetegner og illustrerte bøker. I 1877 dro han til Paris, der han for det meste holdt til inntil han 1888 slo seg ned i Sundborn i Dalarna. Etter en periode med anstrengt symbolikk slo i 1882 han igjennom med noen enkle og naturfriske akvareller fra Grez utenfor Paris.

Men den internasjonale populariteten vant han med de lyse, vennlige akvarellene, som skildrer hans hjem og familieliv. Menneskene er ofte avbildet rett forfra eller fra siden og er omgitt med en sikker og myk konturstrek. Han utga en rekke bøker hvor akvarellene illustrerte egen tekst (De mina 1895, Ett hem 1899, Spadarvet 1906, Åt solsida 1910). Han malte også gode portretter, bl.a. av August Strindberg, foruten en rekke selvportretter, akter med mer.

Han utførte også flere monumentalmalerier, bl.a. i Nationalmuseums trappehall, Operaen i Stockholm og Dramatiska Teatern i Stockholm.

Carl Larsson traff i 1883 Karin Bergöö i den skandinaviske kunstnerkolonien Grez utenfor Paris. De giftet seg og fikk datteren Suzanne året etter. Etter hvert talte familien sju barn. Hjemmet i Sundborn, Karin og barnene ble kunstnerens motivkrets. Det var Karin som innredet hjemmet med egentegnede tekstiler og moderne møbler som hun tegnet selv. Hun var en stor designer, forut for sin tid, både med form og farge.

Carl romantifiserte det hele ved å gjengi det med akvarellens lette og luftfylte farger. Også på dører og andre utsparte felt omkring i Larsson-gården eller Lilla Hyttnäs ble det malt portretter og velvalgte ord. Huset og tunet gir mange spennende opplevelser i detaljer og romantikk. Det er ikke rart Karin og Carl Larssons hjem ble et forbilde og inspirasjonskilde for familier over hele Skandinavia.

28.07.2009


<< Tilbake | Skriv ut side