Helleristningenes forunderlige verden på P2


Øverst: Anne Lene Melheim og Lars Ole Klavestad leter etter helleristninger på gården søndre Årum i Borge (foto: NRK/Øyvind Arntsen). Nederst: Nyoppdagede helleristninger ved Bilett fotografert med skyggebelysning (foto: LOK).

Å være fra Borge har formet hele mitt liv. Denne flotte bygda i ytre Østfold skjuler så mange hemmeligheter fra fortiden at en vandring i landskapet alltid byr på spennende oppdagelser.

Blant annet finnes det omkring 100 helleristningsfelter fra bronsealderen omkring på fjellknauser i jordbrukslandskapet. De 20 første ble dokumentert av haldenseren Martin Arnesen på 1860- og 70-tallet. Han hadde en fantastisk teft for hvor bronsealderfolket hadde plassert sine kunstverk. Til sammen oppdaget han omkring 200 helleristningsfelt i Berg, Idd, Skjeberg, Borge og Rolvsøy. Han var selve pioneren innen norsk helleristningsforskning.

De senere årene har også jeg funnet en rekke tdligere uoppdagede helleristninger i Borge, og trolig skjuler bergene mange flere skatter. Leser man landskapet på rett måte dukker de opp akkurat der man forstiller seg at de skal ligge.

I helgen kan du høre hemmelighetene om hvordan man finner helleristninger på P2. Arkeolog Anne Lene Melheim og undertegnede har vært med P2s museumsreporter Øyvind Arntsen på oppdagelsferd i Årumfjella og har laget et halvtimes program om oppdagelsen av bronsealderkunsten.

Lørdag 9/5 kl 16.03 og søndag 10/5 kl 08.03

Programmets hjemmeside finner du her.

Programmet blir for øvrig lagt ut på Museums podkastside etter sending. De kan lastes ned her eller via itunes.

08.05.2009


<< Tilbake | Skriv ut side