Kulturhistorisk turkart også på Onsøykysten


Gravstedet til Ernst og Blanche Pay på vestsiden av Onsøyknipen ligger vakkert til med utsikt over Hankøsundet. Urnene ble satt ned i 1929, og herfra er det sikt direkte ned til Payholmen hvor de hadde sitt sommersted. Ernst Pay tilhørte plankeadelen i Fredrikstad og bygde sitt sommersted her i 1895. Dette er et sjeldent kulturminne - som typisk vil bli å finne på det nye kulturhistoriske turkartet som skal lages for denne delen av Onsøy. Foto: LOK.

Serien med kulturhistoriske turkart som lokalsamfunnene i Fredrikstad har utgitt i samarbeid med Fredrikstad Skilubb har blitt et foregangsprodukt for denne typen kart.

Med 100 gode grunner til å gå på tur, avmerket på kartet med 100 severdigheter, utsiktspunkter, kulturminner, jettegryter, store trær og merkverdige steder - med tilhørende tekst, har fredrikstadfolk fått øynene opp for hva det lokale landskapet vårt har å by på.

Fra 2003 og fram til nå har jeg hatt gleden av å utarbeide fem slike kart over store deler av Fredrikstad kommune. Det siste, som omfatter Fredrikstadmarka nord, utgis til påske.

Det 6. kartet i serien blir over sørbygda i Onsøy med Øyenkilen, Slevik og Vikane og turterrengene på Foten, Blåsopp, Mærrapanna, Valhall og Onsøyknipen. Tirsdag 10. mars klokken 19 holder jeg foredrag om kulturhistoriske turkart på Slevik skole. Arrangør er Slevik lokalsamfunn. Kartet er tenkt ferdigstilt i 2010.

10.03.2009


<< Tilbake | Skriv ut side