Mørkets opplevelser


Når mørket faller på, og det kunstige lyset sklir inn fra siden i lav høyde, trylles solhjulene på bergene ved Skjælin i nordre Borge fram på rekke og rad. - En magisk opplevelse i et gammelt kulturlandskap (foto: LOK).

I forbindelse med at Karivold Film produserer en dokumentarfilm om arkeologen Erling Johansen fikk jeg sist torsdag gleden av å demonstrere hvordan man belyser og leter fram helleristninger i nattemørket med bruk av lys og skygger.

Ved hjelp av sterk sidebelysning trådte den magiske fortellingen på det skrånende berget ved Skjælin i nordre Borge fram nærmest fra intet. Furene i bergflaten ble fylt med mørke skygger. Ni sirkler av ulik karakter våknet til liv. Det samme gjorde ni store skip, 24 fotsåler og nærmere 200 dype skålgroper. Innimellom dem slo to merkverdige skikkeler baklengs salto og markerte at det her var sterke krefter som var i sving.

Ved hjelp av kameralinsa og lang lukkertid fanget jeg som du ser noen av stemningene. Magien og formene fra dette berget, og mange andre, er forøvrig noe jeg sterkt har latt meg inspirere av når snurrealismen blir festet til papiret. Filmen om østfolds selvlærte arkeolog Erling Johansen (1919-2000) skal forøvrig ferdigstilles i høst.

28.09.2008


<< Tilbake | Skriv ut side