Arkitektonisk vandring omkring Høisand Bad


Arkitektoniske godbiter fra kurbadtiden (alle foto: LOK).

På oppdrag fra Sarpsborg kommune arbeider jeg for tiden med en stedsanalyse for Høysand i Skjeberg sammen med oslofirmaet Sundt og Thomassen landskapsarkitekter. Med blikk på kulturminner og bygningsverdier finnes det i dette området rester etter et særegent kulturmiljø med røtter over 100 år tilbake i tid.

Høisand bad ble åpnet i 1897 og var et kurbad med både gytjebad, furunålsbad, strømbad, sjøbad og diverse tilliggende herligheter. Hit strømmet folk fra både nær og fjern. I Østfold fantes liknende steder både i Thorsøkilen og på Hankø. Kurbadene hadde ofte en arkitektur med stor detaljrikdom - en byggeskikk som representerer den første tiden i historien hvor ferie og fritid ble begreper folk omgav seg med.

Over er en liten kavalkade med bygninger fra Høysand. Noen av dem tilhører det gamle badet, mens andre har tydeligvis latt seg inspirere av "badestilen" tidlig på 1900-tallet. Når man ser bygningene samlet utgjør de et spennende visuelt bilde fra en fordums tid... Første og siste bilde i serien er selve det gamle hotellet på Høisand bad.

20.04.2007


<< Tilbake | Skriv ut side