Ny muligheter - forandring fryder!


Utsikt fra min arbeidsplass i General Ohmes vei. Noe bedre utsikt kan en kunstner neppe ønske seg.

Litt fundering over 2006...og framtiden. Det er nok ikke til å stikke under en stol at jeg nok har vært litt vel "hyperaktiv" de siste sju årene. Med mange jern i ilden parallelt har jeg i denne tiden like før jul kunne pustet lettet ut over at alle årets prosjekter er vel utført. Lettelsen har hvert år ført at kroppen har svart med en total utmattelse over noen dager.

Akkurat det har ikke skjedd i år heldigvis! Det skyldes nemlig at jeg har lært - og sånn sett tatt et viktig valg for å se fremtiden lyst i møte.

80% fast jobb som landskapsarkitekt, med maling/tegning, karttegning og utgivelse av sju bind "Gårder og slekter i Borge og Torsnes" ved siden av, har vært tøft, men morsomt. Etter at kyssesyken slo til den dagen da utstillingen "Strøk, strek og mye lek" var ferdig i fjor, tenkte jeg mye på at "her måtte noe gjøres". Ikke lett, for jeg hadde ikke lyst til å kutte ut noe. Etter mange runder med meg selv falt valget på å kutte ut min jobb som landskapsarkitekt hos Per André Hansen landskapsarkitekter as.

Jeg var den første ansatte i dette firmaet da jeg kom rett fra skolebenken på NLH i 1999 - og har i løpet av mine sju år i jobben fått lov til å være med å utvikle firmaet til et mer moderne og anerkjent kontor. Oppgavene har vært både landskapsplaner, arealplanlegging og stedsanalyser, blant annet har jeg fått jobbet mye med utviklingen av lokalsamfunnsprosjektene i Fredrikstad.

Tross at jobben har vært spennende og interessant har jeg også følt at jeg har kommet i konflikt med egne verdier i blant. Mine intensjoner er f.eks. at et nytt boligområde bør få sine særegenheter som er tuftet på stedets historie eller spesielle naturform. Slik skaper man identitet, god estetikk og gjør at folk blir mer stedfaste og stolte. Dessverre lar ikke slikt seg alltid gjennomføre når grunneiere og investorer skal tjene mest mulig penger ved å trykke inn flest mulig boenheter og parkeringsplasser på små tomter. Et lite hjertesukk. Jeg har absolutt hatt en fin og lærerik tid med gode kolleger og spennende samarbeidpartnere i de sju årene hos Per André Hansen landskapsarkitekter as. Siden 1. august har jeg hatt permisjon for å tenke litt, men nå er valget tatt - og det blir i første omgang å være min egen herre.

I juli kjøpte Nanna og jeg oss drømmehuset ved vollgravene rundt Gamlebyen. Oppussingen gikk unna med god hjelp, og nå har vi fått oss et deilig hus med fantastiske omgivelser på alle kanter. Nå har også dette blitt min arbeidsplass - med eget atelier med utsikt rett over til Gamlebyens kastanjekledte vollkroner. Fra 1. januar er firmaet KLAVESTAD kunst kart landskap i drift - og det betyr mer kunstnerisk frihet i hverdagen.

Det betyr mer satsning på snurrealismen, noe som blant annet vil kunne vises på en separatutstilling hos Galleri Gamle Clara i Gamlebyen i september 2007. Videre vil mye tid gå med til fortsetteslen av arbeidet med "Gårder og slekter i Borge og Torsnes" sammen med mine to gode kompanjonger Karl Ottar Fjeld og Svein Åstrøm. Planen er også å komme ut med enda en bok til høsten, men her holdes kortene foreløpig tett til brystet. Videre vil en del tid bli viet til kartarbeid - både kulturhistoriske kart og orienteringskart. Til slutt håper jeg også å kunne ta noen illustreringsjobber, lage noen spennende frilanceartikler, samt ta noen mindre landskapsarkitektoppdrag. I hvertfall skal jeg sørge for å bidra i debatten om hvordan by og land skal utvikles.

Forandring fryder. Jeg gleder med til å ta framtiden i mot med åpne armer. Kom gjerne innom!

18.12.2006


<< Tilbake | Skriv ut side