Kulturhistorisk vandring i Fredrikstadmarka


Det nye kulturhistoriske turkartet over Fredrikstadmarka er et resultat av at Trara lokalsamfunn og Fredrikstad Skiklubb ønsker å få folk til å bli bedre kjent med marka. Søndag markeres utgivelsen med en rundtur i omgivelsene. På bildet viser karttegneren fornøyd fram det nytrykte produktet ved Uhrdahl-bautaen i Bjørndalen.

Førstkommende søndag, 24. september, inviterer Trara lokalsamfunn til kulturhistorisk vandring i Fredrikstadmarka. Anledningen er utgivelsen av det nye kulturhistoriske turkartet over Fredrikstadmarka. På turen som går fra Trara til Skihytta blir Lars Ole Klavestad med og forteller historien om en del av de 100 punktene som er markert på kartet. Turen er åpen for alle interesserte. Oppmøte er på Trara skole (ved flaggstanga) kl. 11.00.

Nedenfor kan du for øvrig lese artikkelen Fredriksstad Blads Terje Antonsen nylig skrev om turkartet.

I disse dager dump er et kulturhistorisk turkart ned i post- kassene hos over 1800 husstander i Trara-området.

Bak prosjektet til 100.000 kroner står Trara Lokalsamfunn i samarbeid med Fredrikstad Skiklubb og klubbens historieinteresserte karttegner Lars Ole Klavestad. På det utmerkede kartet, som strekker seg fra Trara skole til Skihytta, finner man 100 nummererte punkter, der Klavestad til hvert punkt har skrevet en kort forklarende tekst.

Todelt hensikt
Sekretær i Trara Lokalsamfunn, Leif Kristiansen, håper kartet blir tatt godt imot. – Det er to årsaker til at vi gjør dette. Vi ønsker å inspirere til mer trim og mosjon blant folk, og vi ønsker videre at folk skal bli bedre kjent med små og store kulturperler i vårt nære miljø, sier han.
– Spesielt tror vi nye beboere i området vil fatte interesse for alt man vil finne, men også "urbefolkningen" vil oppdage at det er mye de ikke vet, mener han.

Kostbart
Lokalsamfunnsutvalget har valgt å satse rundt 100.000 kroner på prosjektet. Kristiansen tror det er vel anvendte penger, og håper også å få noe igjen.
– Også andre lokalsamfunnsutvalg rundt marka har fattet interesse for kartet. Blant annet Ambjørnrød, Lisleby, Trosvik, Cicignon og Hauge, og vi har solgt 3.600 til dem. Videre håper vi å legge ut kartet for salg i byens forretninger, på Rådhuset og andre steder folk ferdes, opplyser han.
Men i eget lokalsamfunnsutvalg deles altså kartet ut gratis. – Vi vil legge det i postkassene, men har litt dårlig grunnlag for å vite hvor mange husstander det er i hvert hus. Om noen ikke sku le få det i løpet av de første dagene, kan de i så fall henvende seg ved Trara skole, avslutter han.

Artig jobb
"Arkitekten" bak det hele er Lars Ole Klavestad – kjent som kunstner, utgiver av historiske bøker fra Borge, karttegner og orienteringsløper.
– Det har vært en stor, men interessant jobb. Spesielt innsamling av opplysninger har tatt tid. Skiklubbens Lars Aker har vært til god hjelp, videre mange andre enkeltpersoner og tidligere nedskrevne kilder, forteller Klavestad. I rundt to år har han holdt på med prosjektet.
– Jeg er av natur nysgjerrig, og på mine mange treningsturer i marka har jeg merket med ting jeg har sett og notert det ned. Her har jeg nå gravd frem smådetaljer som gjør ting spennende. På kartet finner vi opplysninger om blant annet kulturminner, fornminner, geologi og utsiktspunkter.
– Jeg hadde faktisk problemer med å begrense meg til 100 punkter.

Dammene spesielt
Noe han synes er spesielt og interessant med marka, er dammene i området. – Stordammen, Bjørndalsdammene, Borredalsvannet, Bratliparken og de gamle rennene utgjør jo hele historien om byens vannforsyning. Dammene er videre flotte innslag i naturen her nede hvor det finnes svært få naturlige tjern og dammer, avslutter han.
Søndag 24. september arrangerer Trara Lokalsamfunn en kulturhistorisk vandring til Skihytta. Klavestad blir da med som kjentmann.

20.09.2006


<< Tilbake | Skriv ut side