Helleristninger i nattemørket


Helleristninger i Årumfjella fotografert med lang lukkertid og kunstig skrålys. Legg merke til hvor godt figurene trer fram med denne teknikken. Vi ser at mannskapet ombord i skipet hever sine årer når de seiler forbi. Til høyre sees et par fotsåler med uthogde tær (foto: LOK)

Da sola forsvant bak Rolvsøya og mørket senket seg gradvis over de vide jordene i Nordre Borge, var det i natt ikke tiden for å gå å legge seg...

I steden bar det ut i kulturlandskapet med sterke lys for å beskue helleristninger på en måte de fleste ikke er vant med. Nok en gang fikk jeg i oppdrag å vise nygjerrige arkeologistudenter og lærere ved Universitetet i Oslo hvordan man leter seg fram til bronsealderkunsten ved hjelp av kunstig belysning.

Turen var lagt til Årumfjella i Borge, som med sine nærmere 40 helleristningsfelt skjuler en av Østfolds største og eldste kunstskatter. Ved hjelp av skrålys skred figurene ut av berget med en meget effektfull virkning - noe som vakte begeistring blant de vordende arkeologene.

31.05.2006


<< Tilbake | Skriv ut side