20 år med kart


Året er 1985, og jeg kan stolt konstantere at jeg har fått utgitt mitt første kart over skogene ved Borge skole (Foto: VG).

Det er i år 20 år siden jeg fikk trykket og utgitt mitt første orienteringskart. Ca. ett år tok det for en 11-åring å lage kartet over terrenget rundt Borge Skole. Godt assistert av Arne Pettersen med rørpenner, letraset og lysbord, ble dette starten på en omfattende karttegnerkarriere. 20 år senere står rundt 70 o-kart på lista, og omtrent hver eneste kvadratmeter av Fredrikstaddistriktet er nøye synfart.

Årets prosjekter har vært kartene til Nordisk Mesterskap i sprintorientering, som gikk i Telemark i mai, og når høsten er her har jeg i samarbeid med Harald Lundhaug fra Rygge klart et nytt kart til Fredrikstad Skiklubbs internasjonale langdistanseløp ”Blodslitet”. Det er i år 15 år siden Espen Bekhus og jeg synfarte vårt første Blodslitet-kart over Torsnes.

For øvrig arbeider jeg for tiden med et kulturhistorisk turkart over Fredrikstadmarka med FSK og lokalsamfunnene som utgiver (utgis våren 2006), og året deretter står et lignede kart over Østsiden og Borge Varde forhåpentligvis for tur. Slike kart vil det nok i fremtiden bare bli større og større marked for. Ellers er et nytt kart over Fredrikstad sentrum så godt som ferdig, og vil bli trykket i 2006. Mye spennende altså. Utviklingen innen kartframstillingen har vært stor. På første halvdel av 1990-tallet revolusjonerte den digitale rentegningen produksjonen, og i dag dreier det hele seg om en databasert teknikk.

Et viktig utgangspunkt jeg har for karttegningen er at jeg ikke skal gjøre mer av dette enn at jeg til en hver tid synes det er morsomt. Dette tror jeg også er nøkkelen til å tegne gode kart. Å gå topp konsentrert i time etter time og omdanne det man ser til symboler på et stykke papir kan være en prøvelse. Men du verden så mange flotte naturopplevelser man har hatt – og så mye man har lært. Kunnskapen, presisjonen og blikket har jeg kunnet bruke i så mange forskjellige sammenhenger. Om jeg synes det er vanskelig? Svaret er ”NEI”. Slik er det med alt man kan…

28.06.2005


<< Tilbake | Skriv ut side