Foredrag i Fredrikstad Historielag


Helleristningene på Gullskår i Borge holder mål som fantastisk kunst 3000 år etter at de ble laget. Enkle, elegante og virkningsfulle. Hva ligger egentlig i symbolikken? (Foto: LOK)

Mange av våre fornminner kan framtone seg som vakker kunst i landskapet. Herdet av tidens tann, vær og vind - fremstår de som de reneste skulpturene i kulturlandskapet. Merkelige bautastener, stensetninger formet som skip, enorme gravhauger, hellekister og labyrinter. Og ikke minst helleristningene - som skaper mytiske stemninger i soloppgangen og tåkelandskapet.

Torsdag 7. april blir det lysbildeforedrag av undertegnede om fornminnene som kunst i landskapet. Arrangør er Fredrikstad Historielag og stedet er Dunkejongården på torget i Gamlebyen, kl. 19.00. Vi besøker den vakreste oldtidskunsten rundt Oslofjorden - fra helleristningene i Tanum i øst til de vakre gravrøysene på Mølen i Brunlanes i vest.

Det blir en reise i bilder og årstider til det vakre stenskipet på Blomsholm ved Strömstad, via stenringene på Hunn, de store eketrærne i Råde og Rygge - til de store skipsgravene i Vestfold. Her finnes fantastiske reisemål og opplevelser innen kort rekkevidde - men som de færreste av oss faktisk har besøkt.

02.04.2005


<< Tilbake | Skriv ut side