Vandring på Årumstien


Vakkert kulturlandskap langs Årumstien og Gretnesbekken. Et jorde fullt av rødkløver, ravinelandskap og gamle beiter - et sjeldent syn!

Søndag 31. oktober blir det kulturhistorisk vandring på Årumstien med LOK som veiviser og forteller. Årumstien er en ny tursti som strekker langs Gretnesbekken i Nordre Borge. Bekken er en av de tre store naturlige bekkene som er igjen i gamle Borge kommune. Den bukter seg gjennom et flott kulturlandskap med mange helleristninger, frodig svartorkratt, gamle beitemarker og mye spennende historie. Stien ble til på initiativ fra lokalsamfunnet og grunneierne, og jeg var så heldig å få delta i planleggingen.

Iherdige grunneiere med det flotte målet om å ivareta dette historiske og bortgjemte kulturlandskapet var ivrige til å bygge stien slik at resultatet kunne vise seg raskt. Den sto ferdig i 2003. Langs stien er det satt opp flere skilt som forteller om blant annet forteller spesifikt om landskapet, helleristningene, bekken, vegetasjonen og gårdsnavnene. Før stien ble opparbeidet var dette et område som var helt utilgjengelig for turgåere. Høsten 2004 ble området også nominert til "Kulturlandsskapsprisen" hos Fylkesmannen i Østfold.

Frammøte for turen er i Brudalen (ved Vardeveien) kl. 11.00. Det anbefales at man ankommer med sykkel eller til fots, da det er begrensede parkeringsmuligheter. Arrangør er Årum lokalsamfunn. Denne gangen forflytter vi oss langt bort fra spenningen rundt kraftlinjer - og nyter det vakre landskapet like bortenfor... Her er trafikkstøyen borte, og bare en historisk sus fra landsbygda farer gjennom høstlufta.

28.10.2004


<< Tilbake | Skriv ut side