FRA FREDAGSHØLET TIL ISEGRAN
- historiene om de mest forunderlige stedsnavnene i Fredrikstad, Hvaler og Råde


Fra Fredagshølet til Isegran har blitt den mest solgte boka i Fredrikstad i nyere tid. Nå har den kommet i nytt opplag. Den selges hos alle Libris-butikkene i Fredrikstad, Vivo Torp, alle bokhandlere i Sarpsborg, Råde bok- og foto, Norli Rygge, Norli Moss og på F15, Jeløya. Ved å kontakte forfatteren på e-post kan signerte bøker sendes pr. post..

Fredriksstad Blad: Terningkast 6 - "Mesterverk om forunderlige navn". (17.11.2016)

Demokraten: "Det har blitt en murstein av en bok der Klavestad briljerer både med layout, ryddighet, fotografier og stedsnavnforklaringer. Visuelt er dette noe av det flotteste som er utgitt på vår lokalhistoriske arena." (29.10.2016)

Se anmeldelser og oppdatert info under NYHETssirkelen i menyen til venstre (den helrøde prikken).


Fredagshølet, Glufsa, Møkkalassa, Mærrapanna, Glade hjørne, St. Croix, Husløs, Tomb, Fuglenebb og Isegran. Mange undrer seg over hva stedsnavnene våre kommer av. For første gang er historiene om de mest kuriøse stedsnavnene i Fredrikstad, Hvaler og Råde samlet mellom to permer. Her er all folketradisjonen som knytter seg til flere hundre navn, og her er det meste om navnenes faktiske betydning.

Landskapsarkitekt, billedkunstner og lokalhistoriker Lars Ole Klavestad har samlet inn og forsket i lokale stedsnavn i 25 år. Denne gangen har han trukket fram de mest kuriøse navnene. Den unike dokumentasjonen inneholder navn fra skjærgården, byen, lokalsamfunnene, jordbrukslandskapet, skogen og marka. Det hele er samlet i et 570 siders praktverk.

Sorgenfri på Østsiden er en norsk utgave av franske Sanssouci (foto: L.O. Klavestad).

Pattene på Papper, Hvaler (foto: L.O. Klavestad).

Tomb i Råde ligger på ei tue i landskapet (foto: L.O. Klavestad).

Glade Hjørne er et kjent begrep i byen. Navnet er også i bruk en rekke andre mer lokale plasser (foto fra Stangebyesamlingen).

Dritærn utenfor Kråkerøy. Det verserer mange historier om opphavet til navnet(foto: L.O. Klavestad).

St. Croix er et av mange spennende oppkallingsnavn i Fredrikstad-distriktet (foto fra Stangebyesamlingen).

Kald vintermorgen ved Isegran. Navnet er en gåte, men forhåpentligvis gir boken svar på de fleste spørsmål som knytter seg til navnene (foto: L.O. Klavestad).

Forfatter Lars Ole Klavestad.


<< Tilbake | Skriv ut side