Kram Snø


Kram Snø er bandet som er kjent for å bli bedre og bedre jo mindre de øver, men også for lage coveret før selve plata. Til sammen har de i perioden 1999-2004 spilt inn tre album med tilsammen 51 hits. Debutskiva "Kramsnøa låtar I" ble spilt inn i romjula 1998. Den vanskelige 2.-skiva "Vår sommer & høst" ble festet til tape under diverse anledninger gjennom hele 2000, mens det solide 3.-albumet "Ompa til det snør" så dagens lys i deres eget kjellerstudio utenfor Tigerstaden en februarhelg i 2004.

Kram Snø består av Frankie Fredrik (gitar og vokal innimellom), LarsO (vokal og luftgitar), KrissKross (trommer) og Tobiassen (sologitar og bass). Samtlige av deres CDer er meget skjeldne varer på markedet. Muligens kan det virke som om alle landets platebutikker har utsolgt for Kram Snø. Bandets varemerke er fabler av den tragikomiske sorten, men her finnes også små lekre Kram Snø-ballader.

Se nøye på coveret øverst til høyre. Har du sett det før? I 1956 utgav Elvis Presley sitt første album. Det hadde nøyaktig den samme utformingen av platecoveret. Så fulgte The Clash med den legendariske skiva London Calling - coverdesignet var det samme. I 2001 kom DumDum-boys' samleplate Schlägers - også den med det sagnomsuste coveret. Og nå altså Kram Snø. Tolv nye hits er festet til tape i kjent stil. Fansen hevder skiva er deres beste så langt. Lydbildet og lyrikken sitter som det skal, heter det i anmeldelsene - dette er det velkjente Kram Snø-soudet.

"Du finner ikke fram på et eplekart, lyder det i en av melodiene til Kram Snø - bandet som nesten alle o-løpere har hørt om, men som få heldigvis har hørt". Dette skrev journalist Terje Antonsen i Magasinet Veivalg vinteren 2004. Men i det stille har flere Kram Snø-hits spredd seg som ild i varmt gress i en rekke miljøer - på tross av at kun få platekopier finnes i omløp. Når Kram Snø er tilbake i manesjen er det ingen som vet - men like sikkert som at snøen uteblir er det at den neste skiva skal hete "Slaps".

Hvordan startet så dette "musikkeventyret"? Jo...
29. desember 2000 ble jorden dekket av et 30 cm tykt teppe med hvitt pulver som kom dalende fra himmelen. Selv de narkomane var i ekstase inntil et lys smått om senn gikk opp for dem. Tre dager senere fikk gradestokken på ny varmere tanker. Endelig gikk alle rundt på gata og snakket om Kram Snø! I 1987 gav deLillos ut albumet “Før var det morsomt med sne”. På den tiden hadde Frankie Fredrik allerede hatt sin egen gitar i mange år. På starten av 90-tallet spilte han i det sagnomsuste bandet Waste of time - mer kjent som Tor Vegars and the new disimmilis, hvor både Tobiassen og KrissKross også tilhørte innventaret. LarsO spilte på den tiden ingen rolle, men var i et snevert miljø blitt kjent for den hitpotensielle Kløfta-sangen, som han hadde hatt suksess med under en fest på Blomsterøya. Smått om senn kom Kram Snø i smeltedigelen.

I 1993 ble TW-selskapet TW-AR opprettet, og ved hjelp av til da ukjente teknikker lagde de to tre legendariske dogmefilmer. OL- og Nei til EU-året 1994 ble et merkeår. Uante mengder hvitt pulver la en stor demper på det norske samfunnet. Barn ble forskrekket. I kjølvannet av disse sakene ble orgsanisasjonen “Nei til snø” dannet, noe som skulle vise seg å dekke et svært etterlengtet behov for mange. Organsasjonen ble raskt anerkjent i en rekke miljøer, og ulike kontroversielle uttrykksformer ble tatt i bruk. “Nei til snø” har gjennom en rekke år holdt det de har lovet.

I motsetning til andre stjerner gikk gutta i Kram Snø fra filmen til musikken. LarsO vuderte lenge å spille luftgitar sammen med Gullis, men sampillet med Frankie skulle etterhvert vise seg bli kramgodt. I 1997 sto de for første gang på scenen under navnet Kram Snø. Raskt kom promoskiva “Snø Suger” og deretter den etterspurte “Kramsnøa låtar I”. Kram Snø er ikke som andre band. De bruker ikke 4-5 år på å lage ei skive. De skriver tekstene, melodiene, øver og spiller dem inn samme kvelden. Allikevel tryller de fram slager på slager, og Nilse-gjengen bare roper etter mer...


<< Tilbake | Skriv ut side